Кутя, вареники з маком, голубці з тертої картоплі… До вечері напередодні Різдва українські господині завжди готують пісні страви, але навіть те, що вважається традиційним, насправді дуже суттєво відрізняються не лише у різних регіонах, а і в межах одного району.
Інформатор зібрав невелику добірку автентичних рецептів Калущини. Сьогодні — про страви з грибами, у складі яких — пахучі білі, зібрані у наших лісах та горах.
Рецепт №1 грибна мачінка з “паленим” борошном
(рецепт із села Довгий Войнилів Верхнянської громади)
Інгредієнти:
- 200 грам сушених білих грибів
- 0,5 л води (можна більше)
- 2 цибулі
- стакан борошна
- лавровий лист, сіль, перець
- олія для підсмажування цибулі
- лляна олія для приправи перед подачею
Приготування:
Сухі гриби залити водою та залишити на пів години, щоб відмокли та віддали лісові напорохи. Тоді воду злити, залити гриби іншою, чистою, та поставити на легкий вогонь варити до готовності. Після того, як зварили, гриби за бажанням можна ще порізати на дрібніші шматки або залишити, які є.
Тим часом очистити цибулю, порізати її кубиками та підсмажити на олії до легкої рум’яності. Відкласти.
На суху сковорідку висипати борошно та, безперервно помішуючи, довести його до легкого коричневого кольору. Важливо не перепалити борошно, воно має потемніти, але залишатися пахучим. Якщо цей інгредієнт перепалити, то борошно почне гірчити і зіпсує смак страви.
До грибного бульйону, який утворився при варінні грибів, додаємо порізані на довільні шматочки зварені гриби, підсмажену цибулю, сіль, лавровий листок та повертаємо на вогонь. У каструлю поступово додаємо “палене” борошно і ретельно перемішуємо. Найкраще це робити дерев’яною колотівкою. При додаванні борошна воно може утворювати крупинки. Це нормально, але потрібно стежити, щоб вони не були великими, оскільки ці грудочки потім не проваряться. Невелика кількість крупинок натомість лише додасть страві автентичності. Кількість борошна і води можна регулювати самостійно. Важливо, щоб мачінка була не надто густою, але і не рідкою. Їдять її ложкою.
Подають страву в окремому полумиску, приправивши перцем та поливши лляною олією. Страва чудово смакує у поєднанні з відвареною картоплею, але може бути і самостійною або як доповнення до інших страв.
Рецепт №1: рідкі гриби з пшоном та квашеною капустою
(рецепт із Рожнятівщини)
Інгредієнти:
- 1,5 л сушених грибів
- 250 грам квашеної капусти
- 100 грам пшона
- 1 цибуля
- лляна олія для приправлення перед подачею
- сіль до смаку
Приготування:
Вище в тексті зазначені інгредієнти на 5 літрів води. За бажанням можна зменшувати чи збільшувати кількість складників пропорційно кількості води.
Сушені гриби слід ретельно помити і залити водою на 3 години. Тоді перекрутити їх через м’ясорубку разом з квашеною капустою та цибулею, додати всю кількість води і варити приблизно 1,5-2 години. Вкінці добавити пшоно та варити ще приблизно 30-40 хвилин. Важливо часто помішувати, щоб пшоно не приставало до дна каструлі. Таку страву подавати на стіл необхідно гарячою, а перед подачею обов’язково приправити лляною олією.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08