У селі Іванівка Дубівської ТГ проживає сім’я Милівих. Ця родина добре знана і шанована не лише на теренах Калуського району, а й за межами.
Пише Інформатор.
Родина Милівих з Іванівки – мама та її три доньки створили родинний ансамбль “Русинка”. Колектив має звання народного аматорського, популяризує бойківську пісню та бойківську говірку. Саме фольклор є основою репертуару “Русинки”. Побували вже вони на фестивалях у Яремче, Космачі, Богородчанах, Івано-Франківську, Воловцях Закарпатської області, брали участь у “Коляді на Майзлях”. Колектив навіть випустив 2 CD диски із записами колядок та колискових пісень.
Виготовляти щось своїми руками, зокрема і дідухи у родині Милівих дуже цінується. Свої вміння у цій сім’ї передають з покоління в покоління, як і любов до пісні.
У Іванівці та околицях про Милівих кажуть, що це унікальна українська сім’я, яка береже вікові традиції і надбання предків – бойків. А ще ця родина виготовляє авторські дідухи й продає, а отримані кошти передають на ЗСУ.
“Для виготовлення дідухів ми використовували жито, пшеницю, ячмінь, овес, льон. Самі це збіжжя висіваємо, самі й збираємо, жнемо. Все добре висушуємо. Сестра Марія виготовляє авторські дідухи, а я в’яжу для них гачком дзвоники та прикрашаю бісером”, – розповіла Оксана Милів.
Для прикрашання дідухів Миліви використовують шматочки тканини з тканим узором. Кажуть, що так треба для надання виробам рідного колориту. Все роблять на совість. Запевняють, що такий виріб при належному зберіганні може прослужити багато років.
До сімейної справи залучений і глава сімейства, батько Ігор Милів, який точить підставки та виготовляє підсвічники з дерева груші. Такі вироби покриє натуральним воском. Чоловік є пасічником, тому добре знається на цій справі.
Навіть вечерю на Святвечір Миліви накривають виключно за традиціями та звичаями бойків: на сіні з часником. Їдять також з одного посуду, щоб сім’я лишалася міцною. Подають до столу пісні голубці, вареники, пампухи з грибами та борщ. Особливою стравою на Святвечір у цій родині є білий бойківський борщ, який готують не з червоного буряка, а варять його з білого квашеного буряка, з додаванням грибів та пшона.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08