Калуш До сайту

У Святвечір має горіти свічка: символ народження та початку життя

Різдвяна свічка на Святвечір неодмінно має бути на столі. Вона символізує тепло, мир і сподівання на краще майбутнє.

Пише Інформатор.

Про свічки, їх силу та енергетику добре знає пасічник Михайло Мазничка з села Спас на Рожнятівщині. Разом із дружиною Оксаною вони виготовляють свічки. Пан Михайло самостійно робить різноманітні форми та заливає в них натуральний чистий бджолиний віск.

Чоловік каже, що свічка з бджолиного воску горить яскравіше, чистіше та очищає повітря під час горіння. Зазначає, що віск натуральний продукт, який виробляють бджоли, а парафін – синтетична речовина, що отримується з нафти та суміші вуглеводнів. Воскові свічки завжди мають жовтий відтінок, а парафінові – білий, напівпрозорий чи підфарбований. Віск не згорає без залишку, під час горіння по свічці стікають великі краплі. Парафін згорає безслідно і в повітрі чути продукти горіння.

Пан Михайло переконує, якщо при горінні свічки відчувається медовий аромат, то вона з натурального воску, а запах горіння парафінової свічки є різкуватим. А ще полум’я парафінової свічки залишає на скляній поверхні темну пляму.

“Треба спробувати зігнути свічку для порівняння – воскова залишиться цілою, хоч і змінить форму, а парафінова розпадеться на частини і зламається. Варто пам’ятати, що воскова свічка – це більше, ніж світло чи прикраса столу на Святвечір. Насамперед, це символ народження нового життя, благодаті та віри. Тому на столі обов’язково має горіти воскова свічка, яка уособлює життєдайну силу Вифлеємського вогню, символізує мир і сподівання на кращу долю. Вважається, що полум’я свічки оберігає дім від злих духів і приносить Божу благодать”, – розповів Михайло Мазничка.

Бджоляр рекомендує у Святвечір ставити свічку в посудину із зерном або вставляти її у хліб. Гасити її не можна, бо вона вважається символом життя, нехай догорає до кінця. Якщо під час вечері свічка горітиме ясно, то буде гарний рік, а якщо блимає чи кіптявить – не буде добра.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08