Зимовий період – це час, коли найбільше хочеться скуштувати мандаринки та апельсини.
Пише Інформатор посилаючись на Українську правду.
Яскравого забарвлення фрукти: лимони, лайми, мандарини, апельсини та грейпфрути мають безліч переваг для здоров’я, від підвищення імунітету до насищення організму вітамінами та мінералами.
Цитрусові фрукти багаті на вітамін С, який зміцнює імунну систему та навіть робить шкіру гладкою і еластичною. Ці фрукти багаті на вітаміни В, калій, фосфор, магній та мідь. Також вони містять протизапальні та антиоксидантні властивості.
Всього одна чашка апельсинових дольок містить 4 грама клітковини, яка покращує травлення і сприяє зниженню ваги. А ще вони можуть знизити ризик утворення ниркових каменів.
Цитрусові навіть допомагають запобігти або боротися з раком. Наприклад, в одному дослідженні люди, які їли один грейпфрут або випивали одну порцію грейпфрутового соку щодня, мали більш низький ризик раку легень. Ще інші дослідження показали, що цитрусові також можуть захищати від раку стравоходу, шлунка, молочної і підшлункової залоз.
Дослідження показало, що люди, які їли більше цитрусових, мали більш низькі показники серцевих захворювань та інсульту. Вони містять поживні речовини, які покращують здоров’я серця.
Споживання грейпфрутів зменшують систолічний артеріальний тиск. Також їхня розчинна клітковина і флавоноїди можуть підвищувати рівень “хорошого” холестерину та знижувати рівень “поганого”.
А ще цитрусові можуть допомогти запобігти нейродегенеративним захворюванням, наприклад, хворобам Альцгеймера і Паркінсона, які виникають через руйнування клітин в нервовій системі.
Але, якщо споживати велику кількість цитрусових, то вони можуть і нашкодити. Велика кількість спожитих цитрусових може збільшити ризик карієсу. Кислота в цитрусових пошкоджує зубну емаль, а фруктовий сік не такий корисний, як цілісні фрукти.
Хоча соки апельсина і грейпфрута містять багато вітаміну С та інших поживних речовин, які є і в цільних цитрусових фруктах, але вони не такі корисні для здоров’я. Це пов’язано з тим, що порція соку має набагато більше цукру і набагато менше клітковини ніж порція цілих фруктів.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08