Надворі потепліло і настав саме той час, коли можна брати сік з берези, який здавна відомий своїми корисними властивостями. Зокрема, після зими такий сік допоможе подолати авітаміноз, поверне силу та бадьорість, зміцнить імунну систему.
Повідомляє Інформатор.
На дворі зараз весна, час коли природа оживає і розпускаються бруньки на деревах. Разом із першими весняними квітами – підсніжниками, прокидається і білокора береза. Відомо, що це дерево навесні віддає в листя всі життєві сили, які береза накопичувала протягом зими.
Про те, що зараз прийшов час збирати березовий сік добре знає житель села Князівське Дубівської громади Михайло Кулик. Чоловік розповідає, що вже зробив запаси цьогорічного поживного березового соку.
“Свердлю отвір 10 мм на декілька сантиметрів вглиб, потім вставляю трубочку в отвір , щоб тісно увійшла в цей отвір і був відрив від стовбура під посудину. Знаю, що є такі спеціалісти, які ставлять поліетиленовий пакет і туди катетер , ставлять на м’яке, прив’язують і беруть сік з берези літрами, тобто великими порціями. Я беру для сім’ї літрів майже 25 березового соку, можна й більше та нам вистачає”, – розповідає Михайло Кулик.
Чоловік каже, що взагалі варто виростити у себе деревце берези, можна і не одне. Але не у всіх є така можливість, тому він рекомендує заготовляти сік березовий у помірних дозах і не забирати у деревця “сльози” до останньої краплі.
Якщо кора у дерева груба, то необхідно легенько сокирою підчистити верхній грубий шар і тоді свердлити. Згодом цю кору можна використати для приготування настоянки у якій тримати ноги, щоб не боліли і не пітніли.
Сік варто заготовляти доти, поки на березі не починають розпускатися листочки. Після закінчення збору соку з дерева необхідно забрати трубочки і забити в ці отвори пробки з березових гілок. Такий метод допоможе запобігати витіканню соку і не виснажуватиме дерево та сприятиме швидкому загоєнню так званих ран. Можна також це місце з кілочком замастити землею. При шанобливому ставленні до білокорих красунь, вони даватимуть цілющий сік багато років.
“Не зволікайте, ще пару днів і завершиться період збору березового соку. Тож варто використати такий поживний та цілющий напій як березовий сік і заготовити собі трохи такого смаколика”, – зазначив Михайло Кулик.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08