З настанням весни на місцевих ринках продають черемшу, яку ще називають цибулею ведмежою або диким часником і росте вона переважно у лісах. Та багато людей вже навчилися висівати її самостійно із насіння і щовесни споживають її прямо з домашньої грядки.
Пише Інформатор.
Відомо, що в Україні черемша занесена до Червоної книги, що робить її збір та продаж незаконними, а за її продаж можуть оштрафувати від 1700 до 3650 грн. Та незважаючи на заборону, її продають повсюди, зокрема і на ринку вцентрі Калуша. За пучок зелених листків на базарі бабусі просять 10-15 гривень. Із черемші готують салат, який є джерелом вітамінів, які так необхідні навесні.
За повідомленням Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу, останні роки черемша стала об’єктом серйозних екологічних дискусій через масовий збір та продаж, що призводить до знищення природних популяцій цієї рослини. Так як в Україні черемша занесена до Червоної книги, то її збір та продаж є незаконними. Не можна продавати черемшу навіть вирощену на городах. Спеціальне використання, добування чи збирання об’єктів Червоної книги України здійснюється лише у наукових і селекційних цілях, для відтворення популяцій, за дозволом відповідного органу.
Черемша здавна відома людям своїми корисними властивостями, адже містить багато аскорбінової кислоти – вітаміну С. Серед тварин найбільше у дикій природі її полюблять споживати ведмеді, які прокидаються із зимової сплячки.
Так як рослина є червонокнижною і її не можна збирати, багато людей навчилися висівати черемшу на домашній грядці або у саду. Як розповіла Інформатору жителька Ціневи Дубівської громади Ольга Бойчук, у магазинах продають пакетики із насінням черемші, де на упаковці з використання вказано, що її найкраще сіяти пізньої осені або під зиму. А вже ранньою весною ця цибулева рослина віддячить своїм вітамінним зеленим листям. Жінка переконує, що черемша не примхлива рослина, яка не потребує просапки чи прополювання від бур’янів і може рости не лише на грядці, а навіть під деревами у садку. Найчастіше пані Ольга готує для своєї сім’ї салат із листків черемші, де поєднує варені яйця, зелену цибулю, сметану, а за бажанням інколи додає і свіжий огірок.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08