Свіжий салатик може стати відмінною порцією вітамінів після довгої зими, але, дуже часто він додатково “збагачений” ще і нітратами. В ранніх овочах їх багато. У яких частинах найбільше накопичуються нітрати та чи можна їх впізнати за зовнішнім виглядом того чи іншого овоча?
За інформацією Долинського відділу Калуського РВ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ” овочі накопичують нітрати в різних кількостях, пише Інформатор.
Найбільш небезпечні в цьому плані салат, капуста, редис, кріп, зелена цибуля, шпинат.
Огірки, кольорова капуста, броколі, кабачки, морква, селера, редька, білокачанна капуста займають друге місце списку. Найбільш безпечні — картопля, бобові (квасоля, горох), солодкий перець, помідори, брюссельська капуста.
“Ранні овочі краще купувати в магазинах, де продукцію приймають від виробників, які мають сертифікати якості, що гарантують її безпеку”, — зазначають фахівці.
Що стосується зовнішнього вигляду овочів, то огірки і зелень повинні бути темно-зеленого кольору, молода капуста мати яскраво-зелене листя, а редис — рівномірно забарвлений, без жовтих і чорних плям. Вибираючи болгарський перець, фахівці рекомендують звертати увагу на колір чашечки (вона повинна бути зеленою) і свіжість обріза.
Нітрати в найбільшій кількості накопичуються в держаках листя і підставі плода. Саме тому:
- у всіх овочів потрібно зрізати місце прикріплення до стебла і шкірку, які вважаються найнебезпечнішими частинами;
- у моркви бажано обрізати по сантиметру з обох кінців, а якщо її серцевина білого кольору, то краще такий коренеплід викинути;
- стебла зелені також краще викидати, а в їжу використовувати тільки листя.
Ще одна важлива порада — бажано не купувати великі овочі, адже саме в них міститься більше стимуляторів росту, які шкідливі для здоров’я. Якщо з-під шкірки просвічують плями сірого або коричневого відтінку, повз такі овочі також краще пройти мимо.
Купуючи коренеплоди, необхідно мати на увазі, що найбільш небезпечні розсічені, що лопнули або зіпсовані плоди.
Перед тим, як вжити овочі та зелень в їжу, краще замочити їх на кілька годин в підсоленій воді. У салат з ранніх огірків, редиски і зелені можна додати одну столову ложку лимонної кислоти, яка заблокує небезпечні нітросполуки.
Чим шкідливі нітрати?
Нітрати в ранніх овочах можуть бути шкідливими для здоров’я, особливо коли їх вживають у великих кількостях.
Нітрати, які представляють собою азотисті сполуки, що сприяють росту рослин, в організмі перетворюються в нітрити – канцерогени, здатні привести до збільшення в розмірах щитоподібної залози за рахунок зниження кількості йоду в організмі, розладу нервової системи, розвитку пухлин, а також вони негативно впливають на роботу серця.
Ранні овочі та зелень, як і фрукти, ні в якому разі не можна їсти дітям до 5 років, людям з хронічними хворобами, літнім людям, вагітним і годуючим матерям. Наявність анемії, хвороб дихальних шляхів або серцево-судинної системи також вимагають відмовитися від вживання в їжу перших овочів.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08