Інформатор Калуш


ЖИТТЯ

Як створити унікальні мармурові, космічні та сонячні крашанки до Великодня

Крашанки

Великодні крашанки — це не тільки частина релігійної традиції, але й чудова нагода для творчості. Як би ви не фарбували яйця, головне — підходити до процесу з душею. У цій статті ви знайдете кілька оригінальних способів зробити крашанки незвичайними.

Розповідає Інформатор.

Мармурові крашанки

Крашанки

Інгредієнти:

  • 5 яєць

  • 30-50 г лушпиння червоної цибулі

  • 2 ст. л. оцту

  • 1 ст. л. розчину діамантового зеленого (аптечна “зеленка”)

  • Аркуш чистого паперу

  • Марлева тканина

  • Нитка або 5 канцелярських резинок

  • 1 ст. л. олії

  • 1 ватний тампон або паперова серветка

Як готувати: Найкраще використовувати білі яйця, адже кольори на них виходять насиченішими та яскравішими. Якщо ж на магазинних яйцях є фабричні маркування, варто стерти їх за допомогою оцту та ватного тампона. При цьому не радимо протирати оцтом яйце повністю, адже ми помітили, що лушпиння та папір до таких яєць прилипають гірше. А для насиченого зеленого кольору, за бажанням, у воду можна додати трішки більше розчину “зеленки”.

Наріжте лушпиння червоної цибулі на дрібні пластівці і поріжте аркуш паперу. Змішайте їх у мисці, щоб утворити своєрідне “конфеті”. Потім обгорніть кожне яйце в марлю, обваляйте його в суміші цибулевого лушпиння і паперу, та зафіксуйте ниткою або гумкою.

Покладіть яйця у каструлю, залийте їх холодною водою, додайте трохи “зеленки” і варіть 10 хвилин після закипання. Коли яйця охолонуть, зніміть марлю і лушпиння, протріть крашанки олією для блиску.

Ці мармурові крашанки виглядатимуть неймовірно красиво завдяки своїм відтінкам та текстурі.

Космічні крашанки

Крашанки

Інгредієнти:

  • 700 мл води

  • 40 г каркаде

  • 1 ст. л. столового оцту 9 % або 2 ст. л. яблучного

  • 1 ст. л. солі

  • 5 білих яєць

  • 1 ч. л. олії для блиску (за бажанням)

Щоб створити космічний ефект на яйцях, найпростіше використати каркаде — сушені пелюстки гібіскусу. Це дозволить отримати приголомшливі кольори, що нагадують космос. Для досягнення більш інтенсивного і надійного кольору я додаю в суміш трохи солі та оцту, що допомагає фарбі краще закріпитись на поверхні яєць. Ми витримали яйця у розчині каркаде цілих 2 години після відварювання, тому отримали насичений темно-синій колір. Але якщо ви хочете більш світлі яйця, просто витягніть їх раніше — одразу після відварювання або через 30 хвилин. А для більш темного відтінку, залиште крашанки настоюватися на цілих 5 годин, щоб отримати колір нічного неба. Від того, як довго ви будете витримувати яйця в розчині, залежить їхній відтінок — тут все на ваш смак. Хочете додати більше текстури? Легко промокніть поверхню яєць паперовим рушником, щоб вони виглядали ще ефектніше.

Як готувати: У каструлю або сотейник налийте 700 мл води, додайте 40 г каркаде, 1 ст. л. столового оцту та 1 ст. л. солі. Перемішайте інгредієнти і викладіть у воду яйця. Доведіть воду до кипіння, зменште вогонь та варіть яйця протягом 10 хвилин. Потім зніміть каструлю з вогню і залиште охолоджуватися при кімнатній температурі.

На цьому етапі ви можете витягнути яйця, коли вони трохи охолонуть, або ж залишити їх настоюватися на 2 години для отримання темно-синього кольору. Обережно витягніть яйця на паперовий рушник і залиште їх сохнути. Якщо хочете, щоб крашанки мали глянцевий блиск, змастіть їх ватним диском, змоченим в 1 ч. л. олії.

Сонячні крашанки

Крашанки

Інгредієнти:

  • 700 мл води

  • 3 ст. л. куркуми

  • 4-5 білих яєць

Щоб створити яскраві крашанки для великоднього кошика, зовсім не обов’язково бігти в магазин за спеціальними харчовими барвниками чи пластиковими обгортками. Достатньо відшукати у своїй шухляді зі спеціями куркуму – золотаво-помаранчеву спецію, що крім пряного смаку, надає їжі жовтуватого забарвлення.

У деяких рецептах до води з куркумою додають оцет або сіль. Але в цьому немає потреби, адже крашанки отримують насичений жовтий колір лише завдяки розчину куркуми. Також немає необхідності настоювати яйця на ніч – достатньо 30-40 хвилин, поки вони охолоджуватимуться.

Однотонні жовті яйця виглядають вже досить гарно. Але якщо хочеться додати більше креативу, спробуйте ось такий варіант: підготуйте свіжі листочки чи квіти, а також марлю. Акуратно притискайте листочок до поверхні яйця, щільно загорніть яйце в марлю з листочком, зав’яжіть краї марлі ниткою і варіть отриману конструкцію у розчині куркуми. Коли яйця охолонуть, зніміть марлю – на поверхні залишиться відбиток листка або квітки.

Як готувати: Налийте 700 мл холодної води у маленьку каструльку або сотейник. Додайте до води 3 ст. л. куркуми та добре перемішайте. Потім викладіть у воду з куркумою 4-5 яєць, доведіть воду до кипіння і варіть яйця на маленькому вогні 15 хвилин. Зніміть каструлю з вогню і залиште яйця охолоджуватися при кімнатній температурі. Коли вони охолонуть, вийміть яйця з рідини та залиште їх підсохнути. Крашанки готові!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору