У дитинстві ми бавились з кульбабами та ці рослини не лише милують око своїм яскравим цвітінням, їх можна використовувати також в їжу. Рослина має виражені лікувальні властивості, є компонентом багатьох зборів, препаратів та показує свою ефективність в лікуванні багатьох захворювань.
Пише Інформатор.
Для лікувальних цілей використовують коріння, траву та листя кульбаби. Детально про цвіт кульбаби знає і збирає його, готує з нього мед жителька Рожнятова Лідія Коваль. Жінка розповідає, що з року в рік такий мед готує останніх 20 років. Пані Лідія переконує, що цей корисний мед із жовтих квітів кульбаби — не лише приємний на смак, а й дуже корисний.
“Багато людей сприймає кульбабу як шкідливий бур’ян, але насправді ця рослина дуже цінна, бо має лікувальні властивості. Для того, щоб отримати з кульбаби користь можна із квітів приготувати мед. Зробити це зовсім нескладно, а мед виходить густим і золотистого кольору. Цей мед часто називають варенням з кульбаби, але суть одна: квіти кульбаби зміцнюють імунітет, насичують організм вітаміном С і дарують аромат весни навіть взимку. Приготуйте і самі переконаєтеся. Зазначу, що цвіт варто збирати у суху погоду, бажано не після дощу”, – розповіла Лідія Коваль.
Жінка також наголошує, що збирати кульбаби потрібно в період максимального цвітіння і найкраще в обід, бо тоді квітки найбільш відкриті. Збирати варто рослини, які ростуть подалі від доріг, найкраще на берегах озер і річок.
Рожнятівчанка поділилася своїм рецептом приготування меду із квітів кульбаби. Для цього треба нарвати тільки жовті шапочки кульбаб (без стебел), добре їх промити та залити водою. Залишити на 2–5 годин для вимочування. Тоді відкинути квіти на друшляк, ножицями акуратно обрізати лише жовті пелюстки (зелена частина гірчить). Далі треба зварити настій: пелюстки залити водою, додати нарізаний лимон. Довести до кипіння, а тоді зменшити вогонь і варити 15 хвилин. Зняти з вогню, охолодити та поставити в холодильник на 10-12 годин. Тоді процідити рідину через марлю або сито, пелюстки та лимон викинути. Отриманий настій перелити в каструльку, додати цукор, варити на слабкому вогні 50-60 хв, знімаючи піну. Перевірка готовності: капля не має розтікатися на ложці. Охолодити трохи, перелити в скляну банку з кришкою. Мед загусне після охолодження в холодильнику.
“Такий корисний мед зберігається 6 місяців у прохолодному місці. Він чудово смакує до чаю або як натуральний сироп до млинців та сиру”, – зазначила Лідія Коваль.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08