Інформатор Калуш


ЖИТТЯ

Смачна весна з Інформатором: мачанка з печерицями

Мачанка з печерицями

Грибна мачанка — це традиційна густа підлива з глибоким ароматом лісових грибів, яку наші предки готували до різних гарнірів, додаючи до звичних страв особливого смаку й домашнього затишку.

Щоб урізноманітнити весняне меню, Інформатор зібрав добірку цікавих страв. Сьогодні пропонуємо рецепт мачанки з печерицями.

Інгредієнти:

  • 400 г печериць
  • 1 цибулина
  • 1 ст. л. олії
  • 550 мл молока (або води)
  • 2 ст. л. борошна
  • 2 ст. л. сметани
  • сіль та перець до смаку
  • 20 г масла

Приготування:

Грибна мачанка, знана також як мачка, — це автентична підлива з Галичини та Закарпаття. Її готують на основі тушкованих грибів і цибулі, доповнених соусом із молока (або води) і борошна, що створює насичену консистенцію. У класичному варіанті використовують саме лісові гриби, але для зручності в домашніх умовах цілком підійдуть і звичні печериці. Якщо ж у вас є сушені або заморожені гриби — сміливо додавайте. Особливо варто скуштувати мачанку, як її готують бойки — в них свої смакові нюанси.

Мачанка — універсальна страва, яка гарно поєднується з кашами, крупами, картоплею чи макаронами. Її часто подають із варениками, голубцями, млинцями, локшиною або кулешею. А найпростіший варіант — просто зі скибкою свіжого хліба.

400 г печериць помийте та добре просушіть, а цибулину почистьте. Наріжте гриби пластинками, а цибулю — дрібними кубиками.

На пательні розігрійте 20 г вершкового масла та 1 столову ложку олії. Спершу викладіть цибулю й обсмажуйте її 5–7 хвилин до прозорості.

Паралельно на сухій пательні, постійно помішуючи, обсмажте 2 столові ложки борошна до світло-коричневого кольору. Це надасть соусу насиченого смаку.

Охолоджене молоко (550 мл) поступово влийте в борошно, активно збиваючи вінчиком, щоб уникнути грудочок. Має вийти однорідна суміш.

Додайте отриману борошняно-молочну заливку до пательні з цибулею, а потім всипте нарізані гриби. Тушкуйте суміш близько 5 хвилин на середньому вогні.

Після цього посоліть і поперчіть мачанку за смаком. Додайте 2 столові ложки сметани, добре перемішайте та дайте потомитися ще 3–5 хвилин до готовності.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору