Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Ситі… батьки: у калуському ліцеї влаштували щедру дегустацію | РЕПОРТАЖ

Ситі... батьки: у калуському ліцеї влаштували щедру дегустацію

У кухарів в результаті випитували рецепти пухких оладок та цікавились, як заохотити дітей їсти булгур.

Інформатор розповідає детальніше.

У Калуському ліцеї №6 кухарям у п’ятницю довелося затриматися після роботи на додаткову зміну та приготувати ще близько сотні сніданків. Цього разу — для батьків і педагогів з усієї громади, які зібралися на форум “Шкільне харчування: турбота про здоров’я наших дітей”.

Під час форуму говорили про якість харчування, про диференційоване сезонне меню і харчування, яке отримують учні 1-4-х класів безкоштовно. Йшлося про поліпшення умов у шкільних харчоблоках та харчові звички, які діти і підлітки формують вдома…

Як було зазначено, минулого року у співфінансуванні із державного (система DREAM) і місцевого бюджетів в Калуші вдалося модернізувати харчоблоки у Калуських ліцеях №6 і №10. В результаті у шостому ліцеї з’явився “Ситий кіт”.

“Котів у нас немає насправді, але є ситі діти. І саме наші ліцеїсти шляхом голосування обирали назву для харчоблоку, а потім ще думали і жваво обговорювали, які страви поруч із цим котом намалювати. Робили це з тим, щоб тут стало якось більш затишно та атмосферно”, — зазначила директорка ліцею №6 Віра Притуляк.

Побачити не лише “кота”, а і всю кухню навчального закладу мали змогу всі присутні на форумі. Батьки охоче оглянули і сам харчоблок, і обладнання, яке тепер має заклад. Зрештою — перейшли до дегустації.

Дорослим посмакувало все: і гречка, і котлетки, і кілька видів картоплі… Вразило різноманіття салатів, адже були як всесезонний бурячок, так і “весняні” огірки та капуста… Рецепти оладок випитували не лише деякі мами, а і міський голова Андрій Найда, який зізнався, що дуже їх любить ще з дитинства. Було багато розмов про сирники і запіканки, недооцінений у нашій кухні поки що булгур тощо.

“Дуже смачно”, — зрештою резюмували учасники дегустаційної програми.

Шкільне меню потрібно правильно популяризувати, неодноразово під час форуму наголошували освітяни та інші присутні. Зараз улюблені страви наших дітей — макарони і пюре. Якщо в шкільному меню є запечена картопля, то вона також розлітається дуже швидко.

“Нам дуже потрібна підтримка батьків, — каже підприємиця Світлана Краус, яка харчує школярів у ліцеї №6 та ще кількох сільських закладах освіти Калуської громади. — Бо бачимо, наприклад, що сирники дитина їсть, а сирну запіканку — ні. Чому? Це той самий сир. Порівняно мало дітей полюбляє рис та булгур, хоча вони дуже корисні насправді, а в поєднанні з горошком та іншими овочами — ще і дуже смачні. Тому загалом ми дуже залежні від тих харкових звичок, які дітям закладають у їхніх родинах”. 

Коли в усіх школах Калуша будуть харчоблоки, як у шостому ліцеї?

Таке запитання Інформатор адресував міському голові. Він з прогнозами був обережним.

“Ми подаємося зараз на всі проєкти, де лише можемо. Якби були гроші — в усіх школах були б аналогічні оновлення. Однак, якщо зараз такі оновлення в одній школі обходяться у приблизно 7 мільйонів гривень, то ви розумієте, які кошти потрібні загалом. Якщо навіть 10 шкіл найбільших у громаді вибрати, то це 70 мільйонів гривень. Дуже великі кошти. Немає зараз такого ресурсу в бюджеті, на жаль”, — відповів Андрій Найда.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору