Про цілющі властивості м’яти людству відомо дуже давно. Але більшість з нас знає лише один вид м’яти – перцева або її також називають холодна м’ята. Але житель Крехович Роман Легун колекціонує цю рослину і у себе на городі налічує понад 30 різновидів м’яти.
Пише Інформатор.
Роман Легун розповідає, що вишукує на ринках та у профільних групах соцмереж нові види і підвиди м’яти, яких в нього ще немає і робить насадження на городі. Каже, саме ця рослина найпопулярніша серед ароматних трав для напоїв. На цей час колекція пана Романа налічує понад 30 видів.
Свої рослинки м’яти господар умовно розділяє на три групи: для гарячих напоїв – до цієї групи відносить м’яти, що рекомендує для заварки чаю. А це, мароканська, шоколадна, барбарисова, кучерява, довголиста, кучерява Кріспа, ментолова, перцева, імбирна, апельсинова, дюшес, іспанська та інші. Друга група це м’ята для холодних напоїв та коктейлів. Сюди Роман Легун зараховує види м’яти, що мають не такий насичений аромат: яблучна, лимонадна, мохіто, евкаліптова, грушева, ворожея, срібна, імбирна, Джинджер варієґата. Каже, що у м’ята також має бути красивою, щоб розеточка молодого листу, так званий “чубчик м’яти” виглядав привабливо і надавав вишуканості напою.
До третьої чоловік відносить групу фруктових м’ят, що їх господині використовують в компотах та додають до варення- полунична, бананова, ананасова, карамельна.
“Вирощую для себе, для душі та й для людей, яким часто відправляю різновиди своєї колекції по цілій Україні. Знаю, що головна мета промислового вирощування м’яти – це одержання ментолової олії для лікувальних і харчових цілей, бо м’ята містить аскорбінову кислоту, каротин, ментол, органічні кислоти та мікроелементи. А ще цю рослину широко використовують в харчових продуктах, у виготовленні косметики, у фітотерапії та ароматерапії, а також у фармакології,” – говорить Роман Легун.
У кулінарії, розповідає Роман, часто використовують як свіжі, так і сушені листочки чи пагінці м’яти, які мають характерний прохолодний смак і різкий ментоловий аромат. Свіжу м’яту додають у салати, супи, страви з риби, у маринади для м’яса, різноманітні соуси, а також використовують при приготуванні кондитерських і хлібобулочних виробів. А ще м’ята чудова прикраса тортів та коктейлів.
Щодо складності вирощування та проблем у догляді, Роман Легун наголошує, що все залежить від виду. Наприклад, каже, бананова і ананасова дуже примхливі і вимагають регулярного поливу і прополювання, натомість розростаються повільно. Імбирна боїться надмірної вологи. Полунична – хоче піщаного грунту і багато сонця. А от апельсинова, яблучна срібна, барбарисова не потребують особливого догляду. А ще за його словами, м’ятки є агресорами та домінуючими видами. Цієї зими у Романа повністю загинула ділянка перцевої м’яти.
“Навіть однієї рослини не залишилось. Імбирна вимерла, але вдалось врятувати з десяток саджанців. А от ворожея минулого року майже не розвивалась, а цього року навіть вдалось відправити кілька десятків саджанців іншим любителям та поціновувачам цієї диво-рослини”, – зазначив у розмові квітникар.
Крім різних сортів м’яти пан Роман вирощує шавлію, матрикарію, тархун, брунеру, аканту, опунцію садову, ревінь, адоніс, вереск, рудбекію, орегано, любисток, монарду та едельвейс.
Нагадаємо, раніше ми писали, як Роман Легун цьогоріч висадив 150 рідкісних калл, які він багато років тому привіз із Португалії. А також пан Роман ділився досвідом, як провести весняну обрізку плодових дерев.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08