Калуш До сайту

Цвіте бузина: цілющі властивості та що варто приготувати із суцвіття

Природа не випадково наділила чорну бузину білим цвітом, який має цілющі властивості. На цей час багато людей збирають її цвіт та готують сиропи, різні настоянки і навіть квас.

Пише Інформатор.

Червень – час, коли цвіте чорна бузина, квіти якої є складником багатьох лікувальних сумішей. Багато знає саме про цю рослину жителька гірського села Липовиця на Рожнятівщині Дарія Горблянська. Жінка каже, що зараз у лісі неподалік села активно розпускають квіти, неначе виткане мереживо, кущі бузини.

“Більшість людей сприймають цвітіння бузини байдуже: цвіте та нехай цвіте. Ще наші предки завжди використовували бузину у лікувальних цілях, особливо ретельно збирали її цвіт, сироп з якого містить речовини, що зумовлюють потогінну, жарознижувальну, протизапальну та відхаркувальну дію. Тому настій із цих квітів – це ліки від різних хвороб”, – розповідає пані Дарія.

Жінка каже, коли її діти були малими, то завжди лікувала їм сухий кашель і хрипи у грудях, ларингіт чи застуди саме чаєм із висушеного цвіту бузини, який має ще й приємний запах. А ще сухий цвіт вона додає у тісто коли випікає домашнє печиво. Переконує, що смаколики тоді набувають мигдалевого смаку.

“Ліки ростуть у нас під ногами, лише дуже часто ми забуваємо про це. Природа дала людині дуже багато рослин, які мають цілющі властивості. Моя сім’я цілий рік вживає чай, де додаємо висушений бузиновий цвіт до чайної заварки”, – наголосила жінка.

Дарія Горблянська цвіт бузини додає навіть під час готування варення. Каже, найсмачніше виходить яблучне із ніжним запахом чорної бузини. З квітів цього чагарника жінка робить навіть домашнє шампанське. Зривати цвіт бузини вона рекомендує подалі від проїжджих частин, краще в лісі або далеко в полі.

Господиня також поділилася з Інформатором рецептом смачного квасу, який у літню спеку не лише чудово освіжить й втамує спрагу, але й оздоровить весь організм. Для його приготування треба зрізати квіти з пилком із плодоніжок і ретельно перевірити, щоб не було там різних комашок, брати 15 суцвіть на 1 кілограм цукру і покласти все це у велику каструлю. Жінка додає сік 1 лимона чи лимонної кислоти на кінчику ножа і заливає туди 10 літрів води, перемішує сироп до повного розчинення цукру. Далі залишає при кімнатній температурі на 5 днів для бродіння. Каже, обов’язково треба накрити цю каструлю і щодня по декілька разів добре перемішувати цей квас. Коли він буде готовий, треба відцідити від квітів за допомогою марлі та перелити у пляшки так, щоб одна четверта ємності залишалася вільною. Тоді стиснути пляшку, щоб вийшло повітря, закрити кришкою та зберігати у темному прохолодному місці. Коли стінки пляшки надуються, цей означатиме, що процес бродіння повністю завершився і натуральний напій готовий до споживання.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08