Інформатор Калуш


ЖИТТЯ

Бабусине варення з ружі: смак і аромат дитинства | Рецепт приготування

ryza

Напевно кожен пам’ятає кущі пахучої дикої троянди, які росли у бабусі під вікнами і їх часто називали ружою та готували з пелюстків варення. Хоч і варенням його важко назвати, адже воно не варилося, а просто перетиралося з цукром у макітрі.

Своїм рецептом приготування перетертої ружі з Інформатором поділилася мешканка села Цінева Ольга Бойчук. Жінка пригадала, як у дитинстві часто зі своєю бабусею зривала, а згодом робила варення з пахучої ружі.

“Саме варення робиться дуже просто.  Головне мати терпіння підготувати кожну пелюсточку і відрізати білі краєчки. Дехто з моїх подруг цього не робить, не обрізає. Але я вважаю, що вони все таки гірчать і псують смак варення”, – говорить пані Ольга.

Жінка радить простий спосіб зрізування пелюсток ружі. Каже, треба на кущі зібрати всі пелюстки в купку і  відстригати їх, залишаючи на гілці основу. Переконує, такий процес швидкий і не треба  затрачати додаткового часу на обрізання кожної окремої пелюстки.

Господиня зазначила, що пелюстки дикої ружі містять велику кількість мінералів та корисних речовин, які відомі своїми лікувальними властивостями. А тепле варення вона застосовує при болю у горлі.

Жінка цьогоріч частину пелюсток перетерла з цукром і відклала банки у холодильник, а частину висушила, щоб додавати у чай. Пані Ольга каже, що можна не лише перетирати у макітрі, але й перемолоти блендером чи на м’ясорубці. Також вона обов’язково додає трішки лимонної кислоти, вимішує добре і так зберігає до Різдва. Каже, коли пече пампушки, то запах ружі заповнює усю кухню. І навіть коли випікає рогалики, то до будь-якого іншого варення додає декілька ложок і перетертої ружі.

ryza1

Ціневчанка також зауважила, що на цей час купити кущик такої ружі є проблемою. Жінка шукала на ринку, але її там немає. Деякі люди навіть позбулися цих кущів біля будинку і на тому місці висадили  хвойні – туї, самшити чи  ялівці.

“Дуже тішуся, що маю на подвір”ї стару ружу висаджену бабусиними руками. Цей кущ щороку рясно цвіте і для мене це не просто рослина, це спогади дитинства, смак і запах варення з дикої ружі”, – наостанок наголосила жінка.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору