Липовий чай — смачний і корисний для здоров’я. Купувати його необов’язково, адже на цей час цвітуть дерева липи і квітки можна висушити самостійно. Пити липовий чай у холодну зиму буде набагато приємніше, якщо цвіт липи зібрати самостійно.
Пише Інформатор.
Липа добре знайома жителям і міст, і сіл. Вона висаджується в парках і скверах, а її податлива деревина високо цінується майстрами народних промислів. Ще її люблять за дивовижний медовий аромат, що огортає її з червня, коли з’являється липовий цвіт.
Для запашного чаю з липи потрібно лише зібрати та засушити квітконоси, які здавна відомі своїми корисними та цілющими властивостями. Ще наші бабусі пили чай з липи і вважали його ефективним під час застудних захворювань дихальних шляхів. А ще такий натуральний чай корисний для судин та нирок, здатний боротися з головним болем та спазмами суглоб, він заспокоює та налагоджує сон.
Як правильно сушити та зберігати липу?
Насправді дуже просто — спершу треба зібрати її цвіт. Для збору підходять місяці червень та липень. Варто вибрати дерево, яке знаходиться далеко від дороги, щоб не було пилюки від проїжджаючих авто. Треба запастися секатором чи ножем і акуратно зрізати ними цвіт липи. Квітки мають бути повністю розпущеними і суха погода.
Можна зрізати лише квіти без листочків, а можна зрізати і по одній квіточці. Варто звертати увагу, щоб вони були цілісними, здоровими та без паразитів. В’ялий цвіт та такий, що не розпустився, збирати не треба.
Вдома можна промити збір липи водою та просуши на паперових рушниках. Цвіт розкласти на білий папір чи газету тонким та рівним шаром. Сушити під навісом або в приміщенні, яке добре провітрюється.Щоденно такий збір треба перемішувати, щоб рівномірно просушувався.
Якщо вдома є сушарка, то цей процес можна пришвидшити. Поклади туди липовий цвіт та виставити температуру 40-45°C і залиши там на 8-9 годин. А ще можна сушити в духовці, на режимі конвекції і час від часу потрібно липу перемішувати.
Зберігати такий збір в паперових пакетах або у скляних банках в сухому, темному приміщенні.