Інформатор Калуш


ЖИТТЯ

Щоб отримати високий врожай винограду, варто зробити літню обрізку лози

obrizka

Літня обрізка винограду проводиться для корекції росту куща, покращення освітлення та провітрювання, а також для забезпечення кращого наливу ягід. Процедура включає в себе видалення зайвих, слабких пагонів, прищипування верхівок плодоносних пагонів, проріджування листя та обрізку пасинків. 

Пише Інформатор.

Досвідчені виноградарі переконані, що літня обрізка виноградної лози важлива і ці маніпуляції повинні бути зроблені вчасно, щоб забезпечити здоровий та правильно сформований виноградник. В тому, що обрізка винограду у червні збільшує кількість врожаю і покращує його якість, переконаний мешканець села Вербівка Рожнятівської громади Микола Стовбан. Чоловік каже, що після такої обрізки лози, виноград отримає більше світла і повітря, а його імунітет лише зміцниться. Тоді рослина не хворіє і може рівномірно розподілити соки.

obrizka2

“Щоб отримати високий врожай винограду і не дати лозі розростися на паркані, варто наприкінці червня, а тобто у найближчі дні, зробити обрізку винограду. При такій обрізці ви отримаєте великі грона з меншою кількістю хвороб та шкідників. Якщо не зробити вчасну літню обрізку, то зарослі пагонів восени не лише ускладнюють збір грон та зменшують повітряний потік, а також будуть збільшувати ймовірність хвороб через підвищену вологість”, — розповідає пан Микола.

Чоловік радить під час літньої обрізки виноградної лози видалити непотрібні зелені пагони або частину пагонів з виноградної лози протягом активного вегетаційного періоду. Каже, найважливішою причиною, чому необхідно проводити літню обрізку, це щоб поліпшити проникнення сонячного світла у виноградну лозу, а також покращити потік повітря через виноградну лозу. Микола Стовбан з власного досвіду переконаний, що правильне проникнення сонячного світла і вентиляція виноградної лози поліпшать забарвлення, врожайність і підвищать контроль над хворобами винограду.

obrizka1

Обрізати виноград господар рекомендує з червня і продовжувати аж до вересня. Потім протягом усього липня проводити варто і  пасинкування, тобто обрізати пасинки винограду.

“Пасинки — це молоді зелені бічні пагони, які ростуть з пазухи, з тих бруньок. Обрізка винограду також потрібна йому і в період плодоношення. Мета такої процедури, це забезпечення дозріваючим гронам доступ до світла і повітря. А в результаті ягоди стануть лише солодшими і швидше дозріють”, — наголосив господар.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору