Інформатор Калуш


ЖИТТЯ

Прості правила, які врятують від літніх інфекцій шлунка

миття овочів

Лікар-епідеміолог Мар’яна Фіцак радить завжди окремо готувати та зберігати сирі й готові до вживання харчові продукти, а для їх обробки використовувати окремі кухонні прилади, щоб уникнути перехресного забруднення.

Ділиться Інформатор.

У літній період особливу небезпеку становлять гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. Це група захворювань, що супроводжуються ознаками інтоксикації та ураженням шлунково-кишкового тракту. Час від моменту зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.

Мар’яна Фіцак, лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ», розповіла, що до організму здорової людини збудники потрапляють із інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Вона також зазначила, що основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, а також вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • не пити воду з неперевірених джерел;
  • на природі вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках;
  • не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору