Калуш До сайту

Прості правила, які врятують від літніх інфекцій шлунка

Лікар-епідеміолог Мар’яна Фіцак радить завжди окремо готувати та зберігати сирі й готові до вживання харчові продукти, а для їх обробки використовувати окремі кухонні прилади, щоб уникнути перехресного забруднення.

Ділиться Інформатор.

У літній період особливу небезпеку становлять гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. Це група захворювань, що супроводжуються ознаками інтоксикації та ураженням шлунково-кишкового тракту. Час від моменту зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.

Мар’яна Фіцак, лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ», розповіла, що до організму здорової людини збудники потрапляють із інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Вона також зазначила, що основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, а також вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08