Не всі види морозива є безпечними: у деяких “ховаються” інгредієнти, які можуть реально нашкодити здоров’ю.
Про особливості морозива, яке краще оминати у магазинах, розповідає Інформатор, покликаючись на РБК-Україна.
Найперше, що має насторожити покупця, — велика кількість добавок у морозиві.
Якщо в складі надто багато незрозумілих назв, а вміст цукру та жирів зашкалює, краще обрати інший варіант. Це стосується десертів з великою кількістю штучних сиропів, цукатів, глазурі.
Наступною підказкою може бути ціна морозива. Найдешевше — на рослинних жирах (зокрема, пальмові та кокосові). Ними часто замінюють натуральні молочні жири. Тож, завжди перевіряйте склад.
Молочні жири відсутні у сорбетах. Відповідно не буде тут і рослинних жирів. Проте, деякі з цих видів літніх десертів можуть бути перенасичені цукром і штучними компонентами.
У хорошому і безпечному морозиві не повинно бути:
- Гідрогенізовані та частково гідрогенізовані олії (трансжири)
Ці жири створюються шляхом хімічної обробки рослинних олій і значно підвищують ризик серцево-судинних захворювань, підвищуючи “поганий” холестерин. Шукайте морозиво, де джерелом жиру є молоко або вершки.
- Надмірний цукор та високофруктозний кукурудзяний сироп
Хоча цукор є природним компонентом морозива, його надлишок може призвести до набору ваги, проблем із зубами, підвищення рівня цукру в крові та інших метаболічних порушень. Високофруктозний кукурудзяний сироп є дешевим замінником цукру і пов’язаний з ризиком розвитку діабету та ожиріння.
- Штучні барвники (наприклад, E102, E110, E122, E124, E133)
Багато синтетичних барвників, особливо ті, що надають яскравих “ненатуральних” кольорів, можуть викликати алергічні реакції, гіперактивність у дітей (синдром дефіциту уваги з гіперактивністю) та навіть мають потенційно канцерогенні властивості.
Наприклад, діоксид титану (E171), який використовується для надання білого кольору, вже заборонений у харчових продуктах у Європейському Союзі через потенційну шкоду наночастинок.
- Штучні ароматизатори
Замість натуральних екстрактів (наприклад, ванілі), виробники можуть використовувати синтетичні ароматизатори, які можуть викликати алергії або бути менш безпечними при тривалому споживанні.
- Деякі емульгатори та стабілізатори (наприклад, карагенан E407, полісорбат 80, карбоксиметилцелюлоза E466)
Ці добавки надають морозиву бажаної текстури та запобігають утворенню кристалів льоду. Однак деякі дослідження пов’язують їх з потенційними проблемами травлення, запальними процесами в кишківнику та негативним впливом на мікробіом.
- Соєвий лецитин (E476) у надлишку також може викликати алергічні реакції.
- Консерванти (наприклад, бензоат натрію E211)
Натуральне морозиво має відносно короткий термін зберігання. Довгий термін придатності може вказувати на використання консервантів, які, хоча і дозволені, можуть бути небажаними при регулярному вживанні, особливо для людей, схильних до алергій.
- Модифікований крохмаль
Деякі дослідження вказують, що генетично модифікований крохмаль може спричиняти порушення обміну речовин. Краще шукати морозиво з простим і зрозумілим складом.
- Рослинні жири низької якості
Хоча не всі рослинні жири шкідливі, якщо в морозиві використовуються дешеві рослинні жири замість молочних, це може свідчити про низьку якість продукту.
Шукайте морозиво, виготовлене за ДСТУ 4733 (в Україні це стандарт для морозива на молочній основі). Якщо стоїть ДСТУ 4735, це означає, що використовуються замінники тваринних жирів.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08