Підвищена температура тіла, діарея, слабкість, блювання — симптоми, які зазвичай вказують на харчове отруєння. Однак, так само себе може проявляти й інше захворювання — лістеріоз. Захворюванню притаманна весняно-літня сезонність.
Що це за інфекційна хвороба, розповіли у Долинському відділі Калуського РВ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”, пише Інформатор.
Лістеріоз — інфекційна хвороба тварин і людини, яку спричиняють бактерії роду Listeria, що знаходиться у воді та ґрунті. При низьких температурах бактерії зберігаються роками.
Найчастіше, кажуть фахівці, дане захворювання спостерігається у людей, які доглядають за тваринами, але буває також зараження пов’язане зі споживанням немитих овочів та вживанням продуктів тваринництва (м’ясної та молочної продукції).
Найбільшу загрозу лістеріоз становить:
- для людей з імунодефіцитними станами
- для осіб похилого віку та вагітних жінок, призводячи до фатальних наслідків для плода та новонародженої дитини.
“У випадку прогресування хвороби уражається центральна нервова система (головний мозок) з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку, а також захворювання проявляється септичними проявами, абортами, маститами. Тому важливо звернутися до лікаря, якщо з’явились ознаки харчового отруєння. Крім того, може бути ангінозно-септична форма, яка нагадує ангіну. Можлива і хронічна (безсимптомна) форма захворювання. В цьому випадку збудник може знаходитися в організмі дуже тривалий час і при цьому не буде проявляти жодних клінічних симптомів. Лише зрідка лістеріоз може давати загострення: легкі грипоподібні захворювання”, — йдеться у повідомленні.
Попри всю серйозність самого захворювання заходи щодо його профілактики є доволі простими. Медики радять дотримуватись заходів особистої гігієни (мити руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць, а також перед вживанням їжі), не використовувати воду з невідомих джерел та ретельно мити овочі та фрукти. Також важливо правильно зберігати продукти харчування та піддавати їх термічній обробці.
ФОТО ілюстративне
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08