Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

З відром — у сосни: як у сезон чорниці трудяться мешканці Рожнятівщини та чи подешевшає ягода

jahoda

Цьогоріч сезон збору чорниці розпочався трохи із запізненнням через морози, які вдарили пізньої весни. Збирачі ягід із гірських сіл кажуть, що ягода не стане дешевшою, а її вартість може лише зрости.

Пише Інформатор.

Коли більшість людей ще спить, вона вже з кошиком іде вгору — крізь росу, туман і хвою. Говоримо про пані Надію Тичковську, мешканку з прикарпатського села Небилів Перегінської громади. Молода жінка щороку у літі майже щодня вирушає в гірський сосновий ліс та збирає там чорниці.

Встаю дуже раненько, з першими променями сонця. Щоб зібрати дари лісу беру відро чи корзину і рушаю пішки туди, де ростуть сосни. Йти тяжко, але ліс зустрічає тишею, співом птахів і запахом смоли. Збирати для мене чорниці неважко, важко зносити ягоди у відрах”, – розповіла Надія Тичковська.

Народилася пані Надія у Перегінському і ягоди збирає у лісі ще з самого дитинства. Нині з сім’єю мешкає у селі Небилів і разом з чоловіком виховують троє дітей. Каже, для неї, як і для будь-якої жінки, збирати чорниці у лісі робота не з легких: руки постійно в синіх плямах, спина ниє від постійного нахилу, а ноги — у вічній напрузі на кам’янистих стежках.

Для багатьох людей з Небилова і навколишніх сіл збір чорниці — це щорічна сезонна робота, коли вони можуть заробити копійчину. Кажуть, якщо продавати на місцевому ринку, то заробіток непоганий, а якщо ягоду віддавати перекупникам, тоді торги менші.

jahoda1 (1)jahoda3jahoda4

У літо, коли добрий врожай чорниць, за день люди спеціальною грабачкою назбирували від 80 до 120 літрів ягоди, яку вдома треба було ще пів ночі перебирати від листочків, які потрапляють у відро. Цього ж року, селяни від сили можуть назбирати приблизно 20-40 літрів, а руками, кажуть, було б повільніше і ще менша кількість ягід.

Коли ягоди починають лише дозрівати, то місцеві їх збирають руками. А коли сезон у розпалі і ягода стигла, то збирають грабачками. Цього року чорниці дали не великий врожай. Каже, коли цвіли афени, то вдарили морози, що і спричинило меншу кількість ягід.

 “Буває, що й не дуже повні відра з ягодами несеш додому. То дощ почався чи нестерпна спека, або вже хтось пройшовся раніше цими місцями…” — каже пані Надія.

У Небилові та навколишніх селах збирати ягоди ходять і діти, і люди старшого віку. Сама ж Надія збирає чорниці не тільки на продаж, а робить ягідні компоти, варення, сушить та заморожує цілющу гірську ягоду для своєї сім’ї.

Мар’яна Локатир

jahoda5jahoda6

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору