Цьогоріч сезон збору чорниці розпочався трохи із запізненнням через морози, які вдарили пізньої весни. Збирачі ягід із гірських сіл кажуть, що ягода не стане дешевшою, а її вартість може лише зрости.
Пише Інформатор.
Коли більшість людей ще спить, вона вже з кошиком іде вгору — крізь росу, туман і хвою. Говоримо про пані Надію Тичковську, мешканку з прикарпатського села Небилів Перегінської громади. Молода жінка щороку у літі майже щодня вирушає в гірський сосновий ліс та збирає там чорниці.
“Встаю дуже раненько, з першими променями сонця. Щоб зібрати дари лісу беру відро чи корзину і рушаю пішки туди, де ростуть сосни. Йти тяжко, але ліс зустрічає тишею, співом птахів і запахом смоли. Збирати для мене чорниці неважко, важко зносити ягоди у відрах”, – розповіла Надія Тичковська.
Народилася пані Надія у Перегінському і ягоди збирає у лісі ще з самого дитинства. Нині з сім’єю мешкає у селі Небилів і разом з чоловіком виховують троє дітей. Каже, для неї, як і для будь-якої жінки, збирати чорниці у лісі робота не з легких: руки постійно в синіх плямах, спина ниє від постійного нахилу, а ноги — у вічній напрузі на кам’янистих стежках.
Для багатьох людей з Небилова і навколишніх сіл збір чорниці — це щорічна сезонна робота, коли вони можуть заробити копійчину. Кажуть, якщо продавати на місцевому ринку, то заробіток непоганий, а якщо ягоду віддавати перекупникам, тоді торги менші.
У літо, коли добрий врожай чорниць, за день люди спеціальною грабачкою назбирували від 80 до 120 літрів ягоди, яку вдома треба було ще пів ночі перебирати від листочків, які потрапляють у відро. Цього ж року, селяни від сили можуть назбирати приблизно 20-40 літрів, а руками, кажуть, було б повільніше і ще менша кількість ягід.
Коли ягоди починають лише дозрівати, то місцеві їх збирають руками. А коли сезон у розпалі і ягода стигла, то збирають грабачками. Цього року чорниці дали не великий врожай. Каже, коли цвіли афени, то вдарили морози, що і спричинило меншу кількість ягід.
“Буває, що й не дуже повні відра з ягодами несеш додому. То дощ почався чи нестерпна спека, або вже хтось пройшовся раніше цими місцями…” — каже пані Надія.
У Небилові та навколишніх селах збирати ягоди ходять і діти, і люди старшого віку. Сама ж Надія збирає чорниці не тільки на продаж, а робить ягідні компоти, варення, сушить та заморожує цілющу гірську ягоду для своєї сім’ї.
Мар’яна Локатир
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08