За освітою Ірина Стецько з Калуша — фармацевт. Але любов до натуральних смаків, творчості й кулінарних експериментів проклала зовсім інший шлях. Майстриня створює шоколад і цукерки, які сміливо можна назвати мистецтвом.
Пише Інформатор.
Сьогодні, 11 липня, — Всесвітній день шоколаду. Інформатор розповідає історію — приклад того, як внутрішній поклик і любов до справи здатні повністю змінити життя.
Історія калушанки Ірини Стецько почалася з декретної відпустки. Після трьох років у фармацевтичній сфері жінка захотіла розвиватися в іншому напрямку. Пані Ірина мама трьох чудових діток. Вона каже, завжди любила відкривати нове в кулінарії, а особливо мала слабкість до арахісової пасти, яку ще з часів студентства готувала вдома в кавомолці.
“Одного разу, гортаючи соцмережі, я натрапила на сторінку, через яку продавали горіхові пасти. Це й стало поштовхом: чому б не спробувати робити таке й самій?” – розповідає Ірина.
Так усе й почалося. Спершу — арахісові пасти, згодом — бажання розширити асортимент. А потім — перемога в кулінарному марафоні, де призом став курс із виготовлення натурального шоколаду. Саме він став новим стартом.
Майстриня виготовляє шоколад не з готової маси, а з базових інгредієнтів — какао-тертого, какао-масла, кокосового цукру, горіхових паст та натуральних фруктів. Процес непростий — шоколад перетирається у спеціальному меланжері 48-72 години для досягнення ідеальної текстури.
Основна любов клієнтів — це цукерки: шоколадні, з горіхами, фруктовими пюре, прянощами, трюфелі з різними смаками. Вони завжди свіжі, з натуральним складом, тому термін зберігання — від 4 до 55 днів, залежно від рецептури.
“Я щороку проходила нові курси, вдосконалювала рецепти, додавала нові смаки. Людям завжди цікаво спробувати щось незвичайне”, — каже калушанка.
Плитки шоколаду — окрема історія. Серед них трапляються навіть унікальні, авторські проєкти. Наприклад, лінійка шоколаду з додаванням сушеного солодкого перцю й гострого халапеньйо, створена у співпраці з фермеркою, яка вирощує власні сорти перців. Загалом було виготовлено понад 200 плиток такого “перченого” шоколаду.
“Я ніколи не рахувала точно, скільки всього виготовила. Але знаю одне — якби не мої клієнти, які підтримують і замовляють, нічого б не вийшло. Саме вони — головне натхнення”, — ділиться майстриня.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08




