Ви будете здивовані, але існують фрукти та овочі, які краще не чистити. Шкірка — не ворог і виявляється, деякі овочі та фрукти ми чистимо зовсім даремно. Саме в їхній оболонці — найбільше користі.
Пише Інформатор, посилаючись на ТСН.
Ми звикли ретельно знімати шкірку з овочів і фруктів перед вживанням. Часто — з естетичних міркувань, іноді — з міркувань гігієни. Але, як з’ясувалося, разом із шкіркою ми викидаємо і частку поживних речовин.
Овочі та фрукти, які краще вживати зі шкіркою
Картопля. Шкірка — джерело клітковини, калію та заліза. Вона знижує глікемічний індекс страви та допомагає травленню. Варто лише ретельно мити картоплю перед приготуванням.
Морква. У шкірці міститься найбільше вітамінів С та B3. Якщо з’їсти моркву неочищеною (але чистою), організм отримає максимум користі. Лише при смаженні шкірку краще знімати — вона може гірчити.
Баклажани. Після варіння чи тушкування шкірка стає м’якою, а головне — містить антиоксиданти, клітковину та марганець.
Огірки. Найбільша користь — у темно-зеленій шкірці: вітаміни К і А, які підтримують здоров’я шкіри, очей і кісток.
Ківі. Так, шкірка ківі їстівна! Вона збільшує кількість клітковини втричі та містить антиоксиданти. Її можна їсти, як і м’якоть — просто ретельно помийте фрукт.
Кабачки. Вся цінність — у шкірці: антиоксиданти, розчинна клітковина. Просто помийте і використовуйте в їжу разом з оболонкою.
Що краще почистити:
Авокадо. Їстівна, але дуже жорстка та гірка шкірка. Можна використати у смузі в малій кількості, але для щоденного вживання — краще від неї відмовитись.
Цитрусові. Шкірка — не для свіжого споживання, а для цедри в стравах.
Ананаси. Шкірка занадто жорстка і колюча, тому однозначно — у смітник.
Манго. Теоретично шкірку можна їсти, але вона містить урушіол — речовину, що може викликати алергію. Краще не ризикувати.
Банани. Хоч шкірка їстівна, але має неприємну текстуру і смак. Але вона не дуже смачна, а її текстура досить неприємна. Ви завжди можете запікати шкірку банана, якщо хочете.
Запам’ятайте: перш ніж щось викидати — подумайте, можливо саме там схована користь. Усе, що потрібно — добре мити, а не завжди чистити.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

