Калуш До сайту

Які фрукти та овочі краще їсти зі шкіркою

Ви будете здивовані, але існують фрукти та овочі, які краще не чистити. Шкірка — не ворог і виявляється, деякі овочі та фрукти ми чистимо зовсім даремно. Саме в їхній оболонці — найбільше користі.

Пише Інформатор, посилаючись на ТСН.

Ми звикли ретельно знімати шкірку з овочів і фруктів перед вживанням. Часто — з естетичних міркувань, іноді — з міркувань гігієни. Але, як з’ясувалося, разом із шкіркою ми викидаємо і частку поживних речовин.

Овочі та фрукти, які краще вживати зі шкіркою

Картопля. Шкірка — джерело клітковини, калію та заліза. Вона знижує глікемічний індекс страви та допомагає травленню. Варто лише ретельно мити картоплю перед приготуванням.

Морква. У шкірці міститься найбільше вітамінів С та B3. Якщо з’їсти моркву неочищеною (але чистою), організм отримає максимум користі. Лише при смаженні шкірку краще знімати — вона може гірчити.

Баклажани. Після варіння чи тушкування шкірка стає м’якою, а головне — містить антиоксиданти, клітковину та марганець.

Огірки. Найбільша користь — у темно-зеленій шкірці: вітаміни К і А, які підтримують здоров’я шкіри, очей і кісток.

Ківі. Так, шкірка ківі їстівна! Вона збільшує кількість клітковини втричі та містить антиоксиданти. Її можна їсти, як і м’якоть — просто ретельно помийте фрукт.

Кабачки. Вся цінність — у шкірці: антиоксиданти, розчинна клітковина. Просто помийте і використовуйте в їжу разом з оболонкою.

Що краще почистити:

Авокадо. Їстівна, але дуже жорстка та гірка шкірка. Можна використати у смузі в малій кількості, але для щоденного вживання — краще від неї відмовитись.

Цитрусові. Шкірка — не для свіжого споживання, а для цедри в стравах.

Ананаси. Шкірка занадто жорстка і колюча, тому однозначно — у смітник.

Манго. Теоретично шкірку можна їсти, але вона містить урушіол — речовину, що може викликати алергію. Краще не ризикувати.

Банани. Хоч шкірка їстівна, але має неприємну текстуру і смак. Але вона не дуже смачна, а її текстура досить неприємна. Ви завжди можете запікати шкірку банана, якщо хочете.

Запам’ятайте: перш ніж щось викидати — подумайте, можливо саме там схована користь. Усе, що потрібно — добре мити, а не завжди чистити.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08