У Калуському районі впродовж п’яти років серед людей було зареєстровано 10 випадків лептоспірозу. І хоча в поточному році — жодного випадку, медики нагадують, як уберегтись від цієї небезпеки та як її розпізнати. Адже для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність.
Публікує Інформатор.
Епідеміологиня Калуського районного відділу ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ” Мирослава Гуменяк нагадала, що лептоспіроз – це гостре, особливо небезпечне зоонозне (спільне для людей і тварин) інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospirа, яке супроводжується гарячкою загальною інтоксикацією, жовтяницею, ураженням печінки, кровоносних капілярів, нервової системи, нирковою недостатністю.
Сама бактерія є стійкою до впливу низьких температур, добре виживає також у вологому некислому середовищі. Бактерії відмінно зберігаються у воді до 3-х тижнів. У ґрунті вони живуть не менше 3 місяців.
Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — гризунів.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, лептоспіроз належить до найпоширеніших природно-осередкових інфекцій у світі, характеризується тяжким перебігом і високим відсотком летальності. Щороку вона реєструється на всіх адміністративних територіях України. Підвищений рівень захворюваності припадає на червень-вересень, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном, риболовлею.
За 5 місяців 2025 року в Україні зафіксовано 51 випадок захворювання людей на лептоспіроз проти 97 за аналогічний період минулого року. На Калущині в І півріччі 2025 року дане захворювання не реєструвалось, але один випадок був торік.
Джерела інфекції:
- гризуни і комахоїдні (щурі, домові миші, полівки, ондатри) — головні резервуари лептоспір в природі, що виділяють бактерії з сечею, забруднюючи воду і ґрунт;
- сільськогосподарські та домашні тварини (корови, свині, вівці, рідше собаки);
- промислові тварини (нутрії, песці).
Шляхи передачі лептоспірозу:
- аліментарний (харчовий) — вживання сирої води з відкритих джерел (річки, колодязі, море, ставки), некип’яченого молока від хворих корів або через м’ясо, що не пройшло достатню термічну обробку, інших харчових продуктів інфікованих гризунами;
- водний — зараження відбувається під час купання у ставках, озерах інших відкритих водоймах, під час риболовлі, тощо.
Механізм передачі — контактний (основний). Реалізується через мікротравми шкіри (подряпини, порізи) або слизові оболонки (очі, ніс, рот) при купанні в заражених водоймах, роботі з ґрунтом (город, фермерське господарство) або прямому контакті з інфікованими тваринами (доїння, догляд).
У групі ризику — фермери, працівники м’ясокомбінатів, робітники очисних споруд та каналізації, мисливці, рибалки, особи, які працюють на заболочених лугах (заготівля сіна, торфу), ветеринари.
Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження, найчастіше через 6-14 днів. Початок захворювання гострий, раптовий з різким підвищенням температури до 39-40 градусів, сильно вираженим головним болем, загальною слабкістю. Симптоми варіюють від легких (загальна слабкість, головний біль, кашель, біль у грудях, гарячка, озноб, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання, носові кровотечі, інші) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті. Характерним симптомом для лептоспірозу є біль у литкових м’язах. Болі у м’язах настільки сильні, що хворі ледь пересуваються. В середньому захворювання триває не менше 4-х тижнів, але з рецидивами затягується до 2-х, а іноді до 3-х місяців.
Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань, наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку, гепатит, лихоманку денге. До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно.
Від людини до людини захворювання не передається. Після перенесеної інфекції формується стійкий імунітет. Проте людина може заразитися іншим видом хвороби, від іншого збудника лептоспірозу, яких відомо понад 19 видів.
Профілактичні поради:
- Уникайте контакту з хворими тваринами та їхніми виділеннями.
- Уникайте купання у невідомих водоймах, особливо у місцях, де є ознаки забруднення.
- Для пиття вживайте фільтровану або кип’ячену воду.
- Регулярно мийте руки з милом та водою, особливо після контакту з тваринами, ґрунтом та забрудненою водою.
- Регулярно проводьте дератизацію( знищення гризунів) у приміщеннях.
- Не займайтеся самолікуванням. Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою, інфікованими тваринами — зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше. Тільки своєчасно розпочате лікування дасть змогу зберегти життя.
Цінуйте себе і будьте здоровими!
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08
