Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Сіль, попіл, банки чи пучки: як правильно зберігати часник до весни

casnuk (2)

Кожна господиня прагне зберегти вирощений та зібраний урожай часнику якнайдовше. Якщо правильно зібрати, висушити, то можна до весни мати власний часник.

Розповідає Інформатор.

Господині кажуть, що після викопування часнику, важливо дати йому добре просохнути, обрізати коріння та стебла, а вже потім зберігати в сухому, прохолодному та темному місці. Не варто обрізати зелену частину одразу після викопування, оскільки вона продовжує живити головку до повного висихання.

Пані Христина Васусь з села Рахиня Долинської громади вирощує часник вже понад 5 років. Каже, відколи прийшла в це село за невістку, відтоді зі свекрухою завжди садили багато часнику. Щороку жінка ділиться з сусідами не лише врожаєм, а й мудрими порадами — як зробити так, щоб часник не загнив, не зморщився і лежав аж до весни.

Часник любить сухо, прохолодно і повітря. І якщо його правильно викопати і зберегти, то буде мати аж до нового посіву”, —  говорить господиня.

Пані Христина з власного досвіду радить після викопування часник не мити. Радить, оглянути врожай та викинути пошкоджені головки та ті, які підгнили або порожні.Землю, каже, струсити руками, але не мити водою — бо тоді оболонка пропадає та часник швидко псується. Сушити обов’язково, особисто вона в’яже в пучки і розвішує під навіс, у провітрюване, але затінене місце. Сушить 2-3 тижні, поки стебло не стане ламким.

Обрізати чи ні, каже господиня, то вибір кожного. Вона має місце, тому залишає так звані коси. Дехто обрізає стебло до 5 см. Місце для зберігання у селянки погріб або комора. Рекомендує і горище — головне, щоб не сиро і не дуже тепло.

casnuk3

Можна зберігати часник у сітках чи скляних банках без кришок (якщо дуже сухий).

“Зверху банки посипати сіллю чи золою — для підстраховки. Раз на місяць треба перевіряти. Я це роблю раз на 3-4 тижні, тобто перебираю. Якщо одна головка почне псуватися, то може заразити інші. Часник взимку, то як щит для здоров’я, а на весну ще й свій саджу, не з базару”, — зазначила господиня.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору