Щоб зібрана з городу цибуля збереглася аж до наступного врожаю, потрібно не лише виростити якісний урожай, а й правильно підготувати його до зберігання. Навіть найстійкіші сорти можуть швидко зіпсуватися, якщо порушити прості, але ключові правила.
Пише Інформатор.
Як підготувати цибулю до зберігання нам розповіла мешканка Нижнього Струтина Ольга Бігун. Жінка каже, що їхнє село здавна славилося вирощуванням саме цибулі. Щоправда, тепер вже її багато місцеві мешканці не висаджують на своїх городах.
Господиня рекомендує збирати врожай найкраще у суху, сонячну погоду. Коли викопали цибулю, то варто залишити її підсохнути прямо на грядці. Згодом перенести у сухе, тепле місце без протягів на 2 тижні для остаточного просушування. Цибуля варто перебрати і для зберігання залишати лише повністю дозрілі цибулини — з сухою шийкою та щільним, неушкодженним лушпинням.
Чого не можна робити з цибулею після викопування, то не можна мити — зайва волога пришвидшить гниття. А ще не варто обрізати зелену частину одразу, спочатку цибуля має висохнути, а вже потім можна акуратно обрізати стебла та корінці.
“Не можна зберігати весь урожай цибулі із пошкодженими чи підгнилими цибулинами. Бо одна зіпсована може зіпсувати всю партію. Дуже часто бачу, як люди тримають під прямим сонцем цибулю. Цього робити не можна, бо вона може пересохнути та втратити смакові властивості“, — розповідає господиня.
Ідеальними умовами для зберігання жінка вважає темне, сухе, з хорошою циркуляцією повітря місце. Не зберігайте цибулю у вологому погребі. Краще вже тримайте її у прохолодному підвалі чи заскленому балконі, коморі або вже навіть у кухонній шафі. Зберігати цибулю треба у дерев’яних або пластикових ящиках, плетених кошиках з лози, сітках чи мішках з тканини.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

