Бородавчасті нарости на бульбах можуть свідчити про захворювання — рак картоплі. З часом ці нарости стають схожими на цвітну капусту. Ураження призводить до деформації, загнивання бульб і повної втрати товарного вигляду.
Пише Інформатор.
Як розпізнати рак картоплі та запобігти поширенню цього захворювання, розповіли у головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
Збудник раку картоплі (Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival) є одним із найбільш небезпечних карантинних організмів, що становить серйозну загрозу для сільськогосподарського виробництва. Ураження цим патогеном призводить до значних економічних втрат, а в окремих випадках – до повної втрати врожаю. У разі занесення збудника на поле уся продукція стає непридатною для реалізації, а заражена ділянка надовго втрачає придатність для вирощування картоплі та інших культур. Через стійкість спор збудника в ґрунті, ліквідація вогнищ потребує тривалого часу та суворого дотримання агротехнічних вимог.
Рак картоплі уражує переважно бульби та столони, рідше – стебла і листя. Патоген може передаватися різними шляхами: через заражений садивний матеріал, інфікований ґрунт (у тому числі — на колесах сільськогосподарської техніки), тару, гній, паводкові води, а також повітряні потоки — у разі висихання заражених решток на полі.
Рак картоплі становить загрозу не лише для конкретного поля чи фермерського господарства. У разі поширення збудника страждає увесь аграрний сектор, ускладнюється експортна діяльність та порушується фітосанітарна безпека держави, зазначають фахівці.
“Через високу здатність спор до виживання у несприятливих умовах, поширення збудника може бути малопомітним, але стрімким”, — зазначають у Держпродспоживслужбі, а відтак — діляться рекомендаціями, як запобігти поширенню.
Ці рекомендації стосуються і агровиробників, і власників присадибних ділянок:
- Використовуйте сертифікований, здоровий садивний матеріал, стійкий до S. endobioticum.
- Здійснюйте сортозаміну кожні 4-5 років, навіть для стійких сортів, аби уникнути адаптації збудника.
- Дотримуйтесь сівозміни — віддавайте перевагу вирощуванню зернових, зернобобових та технічних культур. Уникайте пасльонових.
- Не залужуйте поля в осередках зараження. Вирощування багаторічних трав на таких ділянках є неприйнятним.
- Забезпечуйте просторову ізоляцію насіннєвих посівів — не менше 1 км від виробничих площ.
- На присадибних ділянках мийте бульби перед висадкою у слабкому лужному розчині.
- Знищуйте уражені бульби та рослинні рештки шляхом спалювання. Не залишайте на полі або на компостних купах.
- Не використовуйте сирі заражені бульби на корм худобі — лише після термічної обробки. Спори збудника не руйнуються у травному тракті тварин.
У разі виявлення підозрілих симптомів на бульбах або інших частинах рослини слід негайно зверніться до територіального органу Держпродспоживслужби в області (телефон в Івано-Франківську — (0342) 511389, (0342) 787447).
На жаль, наслідки для врожаю картоплі, зараженої раком, — невтішні: ці бульби не придатні ні до вживання, ні до зберігання, ні до переробки.
Біопрепарати, що містять антагоністичні мікроорганізми, пригнічують патоген і зміцнюють імунітет рослин. Серед народних способів,, пише zaxid.net, застосовують:
- настій часнику;
- мульчування соломою;
- золу або настій цибулі.
І хоча ці методи не замінюють профілактичної хімії, вони можуть бути корисними в системному підході.
ФОТО ілюстративне/agro-market.net
Читайте також — Що робити з помідорами у серпні, якщо вони чорніють і гниють, а не дозрівають
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08