Серпень — час, коли кущі помідорів щедро прикрашені зав’язями, але ночі вже прохолоднішають і плоди починають дозрівати повільніше.
Пише Інформатор.
З нами поділилася кількома простими та ефективними методами, які допомагають томатам швидше наливатися і набувати насиченого кольору, господиня Христина Васусь з села Рахиня Долинської громади.
Жінка використовує йодний розчин для швидкого дозрівання томатів. Каже, це її улюблений спосіб — обприскування по зеленому листу слабким йодним розчином.
“Роблю так: на 1 літр води додаю 3 краплі йоду і ретельно перемішую, щоб рідина була одного кольору. Заливаю у пульверизатор і налаштовую розпилення у вигляді легкої “хмаринки”, — розповідає господиня.
Таку обробку пані Христина проводить у вечірні години, коли сонце вже сідає. Господиня переконана, це стимулює рослини і допомагає плодам швидше дозрівати.
Ще один перевірений прийом, який використовує жінка — прищипування верхівок кущів. Каже, коли бачить, що на рослині вже достатньо зав’язі, відщипує верхівку: це зупиняє ріст у висоту, а всі поживні речовини йдуть безпосередньо на налив і дозрівання плодів.
“Якщо до холодів плоди залишаються зеленими, я збираю їх і складаю у сухому приміщенні разом зі стиглими яблуками або бананами. Ці фрукти виділяють етилен — природний газ, який прискорює дозрівання. Через кілька днів навіть зелені помідори починають набувати гарного червоного або рожевого відтінку” — радить пані Христина.
Жінка зауважила, що не варто поспішати знімати всі плоди одразу — спершу дозбирати ті, що вже набули кольору, а при дозріванні у приміщенні обов’язково треба розкладати помідори у 1 шар, щоб вони не гнили.
Нагадаємо, раніше ми писали, що подружжя з Рожнятова вирощує понад 20 сортів томатів, а ще баклажани та рідкісні сорти часнику та інших овочів і фруктів.
Мар’яна Локатир
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

