Калуш До сайту

Українська чи турецька: сіль, яка псує закрутки. Яку ж обрати?

На цей час розпал сезону консервації, але замість хрустких огірочків та соковитих помідорів господині часто отримують вибухи банок і слиз у банках. Господині між собою активно діляться досвідом і обурюються на якість солі, яку завозять в Україну з-за кордону.

Пише Інформатор.

Мешканка Рожнятова Любов Мельничук розповідає, що минулого року у неї згнили всі огірки прямого посолу, а томати були пересолені. Цьогоріч жінка прямого посолу вже не робила. А нещодавно знайома дала їй Артем-сіль, і тепер господиня обов’язково спробує закрутити огірочки з нею. Пані Люба радить всім перевертати пакетик та читати склад солі.

Господині між собою активно діляться досвідом. Пані Ярослава Бойчук з села Рівня зізнається, що ще у 2022 році встигла запастися “Дрогобицькою сіллю”.

Раніше часто брала на консервацію білу сіль “Хуторок” — з нею завжди виходило відмінно: без осаду, без неприємних присмаків, без гниття овочів у банках. Та сьогодні полиці магазинів здебільшого завалені турецькою сіллю”, – каже жінка.

Головна проблема турецької солі – наявність антизлежувача (фероціаніду калію, Е536). Саме ця добавка заважає нормальному процесу бродіння: овочі втрачають хрусткість, з’являється слиз і навіть пліснява. У найгіршому випадку – банки вибухають.

Вся Україна зараз обговорює це питання. Мені кажуть сусідки, що по 70 банок огірків довелося викинути, бо вся консервація пропала. Капуста минулого року також не квасилася добре, усе перетворилося у слиз. Люди думають, що це вони погані господині, а виявляється – справа у солі з добавками”, – обурюється рожнятівчанка.

Україна має власні соляні родовища, однак через війну та перебої з логістикою на ринку домінує імпорт, зокрема з Туреччини. Тож, щоб зберегти смак літа у банках, експерти радять уважно читати склад. У хорошій солі має бути лише одне – натрій хлорид (NaCl).

“Зіпсовані закрутки – не завжди наслідок порушення рецепта чи стерильності. Часто винна саме неякісна сіль. Хрусткі огірочки, ароматна капуста і соковиті томати взимку смакуватимуть лише тоді, коли сіль буде правильною. А її, на жаль, в Україна немає”, – наголосила Любов Мельничук.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08