Шкідник здатний завдати значної шкоди посівам і врожаю картоплі, томатів, баклажанів та інших культур родини пасльонових.
Про небезпеку поширення картопляної молі попереджає Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, передає Інформатор.
В Україні картопляна міль виявлена переважно в південних та східних областях, проте, існує високий ризик її подальшого поширення.
Йдеться про дрібного метелика з вузькими сіро-бурими крилами (розмах крил – 10–12 мм), який відкладає яйця на нижньому боці листків, стеблах або бульбах картоплі, а також на плодах та листі інших пасльонових. Гусениці білуваті або рожевуваті, завдовжки до 12 мм.
Гусінь живиться всередині листків, стебел і бульб, утворюючи ходи, заповнені екскрементами. Це призводить до:
- зниження врожайності;
- псування бульб під час зберігання;
- поширення гнилей та втрати товарної якості продукції.
Картопляна міль небезпечна тим, що продовжує розмножуватися і в картоплесховищах, тому втрати врожаю можуть досягати 80% за відсутності заходів контролю.
Серед ознак ураження — звивисті міни в листках і стеблах, отвори на поверхні бульб та внутрішні ходи, наявність темних грудочок екскрементів у ходах. Крім того, при доторканні до рослин або тари з бульбами можна помітити, як злітають дрібні метелики.
Заходи боротьби у полі:
- Використання здорового насіннєвого матеріалу.
- Дотримання сівозміни, розміщення ділянок картоплі подалі від посівів інших пасльонових культур.
- Знищення рослинних решток після збирання врожаю.
- Глибока зяблева оранка для знищення зимуючих стадій шкідника.
- Обробка дозволеними інсектицидами в період масового льоту метеликів та відродження гусені – із дотриманням регламентів застосування засобів захисту рослин.
Заходи боротьби під час зберігання:
- Закладання лише здорових, неушкоджених бульб.
- Зберігання за температури не вище +5 °C.
- Регулярний контроль стану картоплі та видалення пошкоджених бульб.
Держпродспоживслужба закликає громадян та фермерів уважно перевіряти насіннєвий матеріал перед висаджуванням, а у разі виявлення ознак пошкодження картоплі чи інших пасльонових культур – негайно повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби (контакти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області – вул.Берегова, 24, м.Івано-Франківськ, телефон 0342-511389; 0342-787447).
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08
