Городники знають, що не варто поспішати спалювати рослинні рештки після збору врожаю і картопляне й томатне бадилля вважають безцінним ресурсом, який може стати у пригоді для підживлення ґрунту та підготовки землі до нового сезону.
Пише Інформатор.
Господиня Марія Баричко з села Рівня на Рожнятівщині добре пам’ятає, як колись господарювали її батьки й дідусі. Каже, спалювати картопляне, томатне чи бадилля квасолі у селі не можна було, бо все мало свою користь. Жінка вважає, що на городі не має нічого пропадати.
“Раніше, як лишалося бадилля з картоплі чи помідорів, то ми його не палили, а пускали в діло. Земля ж усе прийме й віддячить”, — розповідає господиня.
Найперше, що радить жінка, то скласти бадилля у компостну купу та пересипати землею, додати небагато курячого посліду чи сечовини і це все за рік перегниє. Таке добриво пані Марія вважає нічим не гіршим від купленого.
“На такому компості овочі ростуть в мене краще і гроші економлю. Буває так, що дрібненько поріжу й закопую прямо у грядку. До весни воно перегниє і стане підживою. А ще навколо яблуні чи груші накладаю те бадилля й дерево має своєрідне харчування на цілий рік. Якщо землю годувати, вона дасть щедрий врожай, а спалити — то лише шкодити довкіллю та землі”, – зазначила господиня.
А ще, гоподиня каже, можна просто розкладати бадилля на грядках, взимку воно прикриває землю, а весною вже перегниле принесе користь для нового врожаю.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08