Ціле літо й осінь для Надії Тичковської, мешканки села Небилів Перегінської громади та багатьох жителів гірських сіл минає серед карпатських лісів. Жінка щоразу вирушає в гори — на початку літа збирала чорницю, а тепер восени розпочався сезон збору брусниці, яку місцеві називають кам’янкою.
Пише Інформатор.
Небилівчанка Надія Тичковська розповідає, що цього року ягоди брусниці вродило небагато. Також була і чорниця обмерзла, а кам’янки хоч і є та на оптову здачу її ціна низька.
“Цього тижня в гори не ходили, бо задощило. Минулого разу, як була, то ягода ще високо в горах трималася”, — розповідає пані Надія.
Жінка каже, з власного спостереження зауважила, що цього року в гори не багато машин їздить збирати урожай. Ягоди брусниці на здачу дешеві, а ще ж далеко і важко її нести.
“Урожай у горах скупенький. Добре, що задощило — може, грибочки будуть”, — додає жінка.
Брусницю, розповідає Надія, можна збирати аж до морозів. Одного разу вона із іншими жінками вийшли на гору Овул: на верху вже сніг лежав, а внизу й до половини гори ще була осінь. Каже, щороку осінь примхлива і бувають різні моменти.
Для багатьох мешканців Небилова та навколишніх сіл сезонні походи в гори по ягоди чи гриби стають способом підзаробітку. Збиральниця каже, це важка фізична праці і для цього треба мати міцне здоров’я і силу носити важкі кошики та відерка.
На початку вересня брусницю у їхній місцевості оптовики брали по 70 гривень за кілограм, тепер уже по 80 грн дають. Але це — неперебрана ягода, зі сміттям, недозрілими чи навіть гнилими плодами.
“На продаж ми збираємо тільки добротну ягоду. Потім ще до ночі перебираємо — доки сили вистачає після походу з гір. Збираємо у відерка, щоб не м’ялася. А на здачу беруть у мішки, бо там аби трохи червоніла, то й добре”, — пояснює пані Надія.
Жінка каже, брусниця — ягода легка, тож працювати з нею важко. Наголошує, тому і не дивно, що бажаючих збирати її на оптову здачу мало: іти у високі гори готові лише ті, хто має справді міцну спину й витривалі ноги.
Та попри всі труднощі, брусниця лишається улюбленою ягодою багатьох господинь.
“Брусниця дуже корисна для нашого організму, особливо коли її перетерти із цукром. І взимку, і для здоров’я — вона просто незамінна. Тому зараз поки триває сезон: день за днем, відрами і кілограмами, наші люди з Небилова і навколишніх сіл несуть із гір свій “лісовий хліб”, хоча то і невеликий заробіток, але то корисний запас для всієї родини”, — каже Надія.
Раніше ми писали, що у Небилові та навколишніх селах збирати ягоди чорниці ходять і діти, і люди старшого віку, а для ля багатьох людей із навколишніх сіл збір чорниці — це щорічна сезонна робота, коли вони можуть заробити копійчину.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08




