Тис ягідний — одна з найдавніших і найзагадковіших рослин українських лісів. Його часто можна побачити в парках, на подвір’ях чи біля церков, адже дерево має гарну форму і насичене темно-зелене листя.
Пише Інформатор.
Мало хто знає з нас, що плоди тиса — отруйні, і вживати їх категорично не можна.
Як розповіла учителька біології Небилівського ліцею Перегінської громади Ольга Глушко, люди часто помиляються, сприймаючи червоні плоди тиса за їстівні ягоди.
“Плід тиса називається шишкоягода. Вона має червоний оплодень, який здається соковитим і безпечним. Насправді ж — отруйне саме насіння всередині. Якщо людина з’їсть його, може отруїтися”, — пояснює педагогиня.
М’якоть ягід не становить небезпеки для птахів, які без шкоди собі споживають тисові ягоди, а отруйне насіння виводиться назовні. Таким чином птахи допомагають цьому рідкісному дереву розповсюджуватись у природі.
Ще, каже пані Ольга, тис вважають деревом сили та легенд. Адже він має цінну, міцну і довговічну деревину, яку ще з давніх часів цінували майстри.
“Колись із тиса виготовляли меблі, двері, навіть обереги. Смоляний зріз тиса вважали джерелом сили й енергії. У народних піснях про Олексу Довбуша є слова “двері тисовії” — символ міцності й надійності”, — зазначає Ольга Глушко.
Сьогодні тис ягідний занесений до Червоної книги України. Його популяція в природі поступово скорочується через вирубки та зміну клімату. За словами пані Ольги, для збереження виду в Осмолодському надлісництві нині вирощують саджанці тиса й висаджують їх на вирубках, аби відновити природний баланс у гірських екосистемах.
Нагадаємо, раніше ми писали, що на Калущині триває сезон збору шипшини. Скупники кажуть, що цьогоріч урожай як ніколи добрий. У селах люди масово збирають червоні ягоди й здають їх заготівельникам.
ФОТО ілюстративне/pexels.com
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08