Тепла грядка — це знахідка для кожного городника, який прагне отримати ранній та щедрий урожай без зайвих витрат на добрива. По суті, це не просто грядка, а своєрідна конструкція, перетворена на справжній “обігрівач” для коренів рослин. Це той випадок, коли осінні відходи стають весняним “золотом”.
Пише Інформатор.
Про створення такої грядки всі нюанси знає Галина Шевчук з Рожнятівщини. Жінка вважає, що це ідеальне поєднання прибирання подвір’я восени та підготовки ґрунту до весни. Вона каже, коли все навколо потребує чистоти, вся органіка, бур’яни, залишки квітів, поросль дерев, гілки, бадилля — не викидається, а скидається у спеціально підготовлену траншею.
“І подвір’я чисте, і користі — безліч. Мій чоловік копає ями глибиною приблизно 50-60 см. Це дозволяє вмістити дійсно велику кількість органіки. Верхній шар землі відкладаємо убік. Спочатку треба зробити дренажний шар. На дно кладемо гілочки або товсту деревину. Вони повільно перегнивають і створюють відмінний дренаж, не даючи воді застоюватися. Далі йде наповнення, тобто скидаємо усі органічні відходи, зібрані під час осіннього прибирання. Тоді йде так звана засипка. Тобто яма повністю заповнена і її треба засипати відкладеним верхнім шаром землі”, — розповідає господиня.
Пані Галина зазначає, що спочатку утворюється невеликий горбик, каже, хвилюватися не варто, бо до весни уся органіка осяде і перегниває. Тоді грядка зрівняється з основним рівнем городу.
Жінка рекомендує навесні або влітку таку саморобну грядку пролити корисними бактеріями, які прискорять гниття та наситять ґрунт корисною мікрофлорою. Що і дозволить рослинам рости, як на дріжджах.
“З власного досвіду можу запевнити, що тепла грядка — це живий організм. Це своєрідна домашня магія. Ти вкладаєш у неї любов і трішки часу, перетворюючи “непотрібне” на силу, а вона віддячує згодом здоровими, сильними й щедрими рослинами. Кожна гілочка і листочок працює, щоб навесні томати, кабачки чи гарбузи віддячили рясним урожаєм”, — деталізує господиня.
Рожнятівчанка наголошує, що таємниця криється у процесах, що відбуваються всередині. Під час гниття органіка активно виділяє тепло, яке зігріває корінці рослин ранньою весною. Це і дозволяє починати посів раніше, ніж на звичайних грядках.
Уже згодом, упродовж кількох років, увесь вміст грядки поступово перетворюється на високоякісний перегній (компост), який живить рослини. Одна така тепла грядка може служити до 5 років, а потім її вміст стає готовим збалансованим добривом.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08
