З настанням холодів та браком природної зеленої трави, господарі, які утримують домашню птицю, зокрема, курей, гусей, качок та індиків, щороку стикаються з однією і тією ж проблемою — різко знижується несучість курей.
Пише Інформатор.
Мешканка села Рівня, що на Рожнятівщині, Ярослава Сухарник, яка має великий досвід у птахівництві, розповіла, як вона вирішує це питання, щоб її господарство стабільно отримувало яйця навіть у найлютіші морози.
“Особливо зараз, у зимовий період, кури дуже гостро реагують на зниження температури та брак сонячного світла, тому несучість традиційно падає. Насамперед треба добре утеплити місце, де птиця зимуватиме і перебуватиме постійно”, — пояснює пані Ярослава.
Жінка вважає, що головний секрет стабільної кількості яєць, навіть у холодну пору, криється у правильно організованому зимовому харчуванні. За словами господині, правильно підібраний корм повинен компенсувати втрату вітамінів, які були доступні влітку. Тому пані Ярослава урізноманітнює раціон, додаючи терту моркву чи буряк, а також варить картоплю. Каже, саме такий корм робить жовток насиченим і корисним, а курка отримує необхідну енергію.
Але ключовим елементом, який допомагає замінити свіжу зелену траву взимку, вона вважає пророщене зерно.
“З власного досвіду я рекомендую замінювати свіжу зелену траву, якої зараз немає, на пророщені зерна пшениці чи ячменю. Це справжній натуральний вітамінний комплекс. Я пророщую його вдома на підвіконні у великій глибокій мисці, хоча для меншої кількості курей підійде і пластиковий контейнер”, — деталізує Ярослава Сухарник.
Жінка наголошує, що технологія приготування проста: зерно необхідно замочити на ніч (приблизно 12-14 годин), після чого залишити його в теплому темному місці. Вже через кілька днів з’являються молоді паростки завдовжки 1-2 см, які й допомагають підтримати активність та несучість птиці.
“Ще у 90-х роках у журналі вичитала, що пророщене зерно для курей містить високу концентрацію вітамінів, мінералів, амінокислот та протеїну, що безпосередньо впливають на підвищення несучості взимку. Головне — давати його невеликими порціями двічі на добу. Особисто я даю вранці та ввечері, щоб підкормка завжди була свіжою“, — розповідає господиня.
У пані Ярослави на утриманні 40 курок і цей простий, але ефективний метод допомагає їй забезпечувати родину свіжими яйцями цілий рік. Жінка каже, що і дітям роздає, і онуки охоче смакують домашніми яйцями взимку.
Читайте також — Спалах пташиного грипу: важлива інформація для мешканців Прикарпаття
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

