Калуш До сайту

Скільки грошей піде на складові для дійсно смачної куті й чому узвар такий дорогий?

Кутю в Калуші цього року можна придбати фактично за тими ж цінами, що і минулого і навіть позаминулого року. А от мак, родзинки, курага та інші складові, якими присмачують головну страву Святвечора — подорожчали.

Інформатор порівняв чеки та розміри упаковок й розповідає детальніше.

Середня вартість страви у Калуші в 2023 році складала 255 гривень. Із найдешевших на той час продуктів для куті можна було вкластися у 196,50 грн, а з найдорожчих — 319, 75 грн.

Сьогодні ті самі продукти вже мають або ціни інші, або… вагу:

Водночас є виробники, які реально ставлять ідентичні з попередніми роками ціни на свою продукцію в тій же кількості і навіть тому ж пакуванні.

Отож, за нашим підрахунком, для придбання складових на добру кутю цьогоріч у Калуші доведеться заплатити орієнтовно 342 гривні. Можна зекономити, наприклад, на меді й взяти штучний, або спробувати знайти меншу кількість, аніж пів літра. Проте, це вже на розсуд кожного.

До речі, дані різдвяного моніторингу цін Українського клубу агробізнесу свідчать, що кутя за рік подорожчала в Україні приблизно на третину.

“…попри дешеву городину, основні символи різдвяного столу – кутя та узвар – помітно додали в ціні. Індекс куті зріс на 37%. Це зумовлено подорожчанням усіх її складових: горіхи зросли в ціні на 60%, мед – на 40%, а мак та родзинки додали понад 30%. Лідерами ж за темпами зростання цін стали інгредієнти для узвару: чорнослив подорожчав на 168%, сушені груші – на 140%, яблука – на 110%, що призвело до збільшення ціни напою на 150%”, — йдеться у даних клубу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08