Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як приготувати ідеальні пампушки на Святвечір: перевірені рецепти господинь із Калущини

рецепти пампухів

Приготування домашніх пампушок — це не лише кулінарний процес, а й особлива святкова традиція, яка для багатьох асоціюється з родинним затишком та маминими рецептами. Попри те, що пухка випічка є невід’ємним атрибутом Святвечора, чимало господинь досі побоюються братися за роботу з дріжджовим тістом, вважаючи це занадто складним завданням.

Про свої секрети ідеальних пампухів Інформатору розповіли господині Калущини.

Христина Васусь із села Рахиня Долинської громади каже, що під час приготування пампухів мають бути не лише правильні інгредієнти, а й у внутрішній спокій: до цього процесу важливо підходити без поспіху та з правильним налаштуванням.

Тісто

  • 500 мл води
  • 100 г цукру
  • 20 г ванільного цукру
  • 2 г солі
  • 125 мл олії
  • 50 г дріжджів мокрих
  • 930-950 г борошна

Макова начинка

  • 200 г сухого меленого маку
  • 200 г води
  • 50 г цукру
  • 1 ст.л. варення з ружі (замість нього можна взяти яблучне варення чи не додавати його взагалі).

Як готує мʼякі, ніжні, з великою кількістю макової начинки пампухи розповіла 75-річна Марія Баричка з села Рівня Рожнятівської громади. Саме такі вона подає на Святвечір серед 12 пісних страв.

Опара:

  • 300 мл води
  • 1 ст л цукру
  • 30 г дріжджів
  • 80-100 г борошна, 15-20 хв залишити опару на столі

Складники для приготування тіста на опарі:

  •  500 г борошна (не враховуючи 100 гр в опарі, всього разом використати приблизно 600 гр борошна)
  • 30 г олії
  • 70 г вершкового масла
  • 100 г цукру
  • 10 г ванільного цукру
  • дрібка солі (0,5 ч ложечки)

Пані Оксана Рибчак зі Сваричева поділилася рецептом, де тісто на мінеральній воді.

Потрібно:

  • мінеральна вода 250 мл
  • дріжджі 50 г
  • майонез 90 г
  • цукор 100 г
  • яйця 3 шт
  • борошно 750 г.(+50 г для підсипки)
  • олія для смаження
  • начинка (мак або варення)

Яйця збиваємо з цукром, вливаємо теплу мінеральну воду, подрібнюємо дріжджі  ще раз збиваємо. Потім поступово всипаємо борошно і замішуємо тісто. Залишити треба тісто на 1 год в теплому місці. Далі формувати пампушки і дати ще раз підійти, але вже на поверхні. Смажити до готовності, а коли охолонуть посипати цукровою пудрою.

Фото ілюстративне із відкритих джерел

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору