Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Спілка Української Молоді Калуша — надійний волонтерський тил!

Волонтерська спільнота росте в нечуваній прогресії. Наша армія і хлопці з Територіальної Оборони мають надійний тил, який не тільки допоможе знайти усе необхідне, але й замаскує й нагодує.  

Інформатору вдалося поспілкуватися з волонтеркою Яною Мазур — активісткою зі Спілки Української Молоді. До речі, саме ця організація запустила ініціативу по збору продуктів на енергетичні батончики для наших доблесних захисників. 

Привіт, Яно! Розкажи, будь ласка, як виникла така унікальна ідея? Хто організував? 

Ідея виникла ще до Нового року, коли були чутки про масштабний напад росії на Новий рік. Організовувались всією спілкою в Україні, Краєва Управа розписала, хто, що, коли й куди повинен робити, всі були готові до такого сценарію.  

 Чим окрім збору продуктів сьогодні займається Спілка української молоді? 

Наразі окрім збору продуктів харчування, медикаментів та одягу, ми плетемо сітки для територіальної оборони, також запускаємо виготовлення енергетичних батончиків. Не забуваємо й про те, що ми виховна організація. Тому зараз продовжуємо працювати з дітьми, виховуємо наступне покоління на національно-християнських традиціях та ідеалах, але через військовий стан вимушені робити це онлайн.

З якими проблема стикаєтесь найчастіше зараз?

Чи можна бути готовим до війни, будучи цивільною людиною? Не знаю. Але ми готувалися як могли. Із потенційно вразливих областей серед нашого членства були зібрані списки охочих жінок, дітей, старших родичів, які були готові виїхати до безпечних місць до Західної України. По осередках на Заході зібрали списки людей, які були готові прийняти побратимів.  Заздалегідь закупили харчі, медикаменти, пальне. Підготували генератори для можливого відключення світла і заправили газові балони для приготування їжі. Знайдено ліжка, матраци в постіль. Але чи можна все передбачити? У перші дні війни частина відмовилась виїжджати, є такі, які досі в оточенні і не можуть виїхати, борються з агресором на місцях. Є також ті, що влилися в наші ряди і вже тиждень разом з нами працюють на перемогу, плетуть сітки, вивчають разом з нами рецепти “бандерівських узварів”, вивчають тактичну медицину, наближають Перемогу.

Волонтерська допомога з Естонії та Німеччини

Ми не оголошували, що ми штаб по збору допомоги для військових та евакуйованих осіб. Калушани за 32 роки існування в місті Калуської міської організації “Спілка Української Молоді в Україні ім. Степана Бандери”, самі знають, якою є наша організація. Самі приносять харчі, одяг, сітки і матеріали для їх плетіння, матеріали для коктейлів, навіть такі інгредієнти принесли, що ми думали, що таке вже не виготовляють роками в Україні. Воістину людський потенціал калушан і українців незбагненний! До нас приходять допомагати люди від 10 років до пенсіонерів. Ніхто не питає, що робити, а стає пліч о пліч і робить. Батьки дітей, які в нас виховуються, взагалі неймовірні — щодня з нами, щодня для України. Варто згадати і трьох 16-17 річних хлопців, які хотіли піти в Територіальну Оборону. Звичайно, хлопцям подякували, і відправили до нас в спілку. Вони — великі молодці, зробили вже багато для Перемоги, а зроблять ще більше. Звичайно, що наші “сумівці” є й на передовій, і в теробороні, їм ми допомагаємо, як і іншим військовим в Україні. В тероборону зголошувалися навіть дівчата, але більше вони потрібні тут, в тилу, щоб допомагати наближати Перемогу. А ще ми заготовили дров для нашої домівки на наступний рік, бо ми також виховна організація, і після Нашої Перемоги й надалі будемо виховувати дітей під гаслом “Бог і Україна”! 

Остап Микитюк

 

Нагору