Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуш: пройшло навчання з надання домедичної допомоги

Сьогодні, 9 березня о 12 годині, на території стадіону “Хімік” від Калуського міського центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” відбулась чергова зустріч з містянами та тимчасово переміщеними особами, які мали бажання отримати короткий курс домедичної допомоги та бажання попрактикуватися у стрільбі з пневматичних рушниць.  

Інформатор відвідав сьогоднішню подію, щоб дізнатися як усе відбувалося й згадати основну й надважливу інформацію, яка допоможе не розгубитися у критичній ситуації і врятувати життя людини до приїзду фахових медиків.  

Група уродженців Калуша — самоорганізовані студенти медичних ВУЗів Львова, Івано-Франківська та Чернівців — поділилися з учасниками зустрічі основними правилами поведінки в критичних ситуаціях.  

Волонтери фахово та максимально доступно розказали про те, як присутні можуть допомогти постраждалим, а також наголосили на важливості власної безпеки в надзвичайній ситуації. Автори вибудували курс, зосередившись на викликах воєнного часу, тому зустріч була присвячена основним проблемам, з якими може стикатися кожен українець на війні, а саме: 

  •  як визначити пріоритети, кому першочергово потрібно надати допомогу під час обстрілів чи завалів, після вибухів; 
  • як правильно накладати джгути, турнікети та пов’язки для ліквідації кровотеч; 
  • як перев’язувати рани; 
  • як правильно транспортувати людину з місця події; 
  • правильна техніка серцево-легеневої реанімації тощо. 

Присутні не тільки активно засипали волонтерів питаннями, але й допомагали моделювати ситуації та спільно шукали шляхи їх вирішення. 

На навчанні панувала атмосфера злагодженості й взаєморозуміння. 

Інформатор запитав у директора спортивного центру та ініціатора навчання Олега Нижника, як усе почалося.

“Нещодавно, практично на початку війни, мені у приватні повідомлення написала жінка з запитом, де б вона, жінка 50+ могла позайматися і опанувати стрілецьку техніку та домедичну допомогу, щоб хоча б мати розуміння, як усе робити правильно. І ми почали проводити це з першого дня війни. В перші дні до нас долучилось більше трьохсот людей. І на даний час у нас вже пройшли підготовку понад тисяча мешканців Калуша і тимчасово переміщених осіб.
Волонтери прекрасні й чудові. Пояснювали все чітко, по суті, професійно. З’явилося багато схвальних відгуків, щодо їх роботи і подачі матеріалу”.  

Також ми поспілкувалися з волонтерами Катериною та Андрієм про те як вони долучилися до цієї ініціативи:

 

“Ми побачили у сторіс в інстаграмі  і відрагували на нього в директ чим я можемо бути корисними. Оскільки все одно знаходимось в Калуші й на разі без роботи. Нам було цікаво цим зайнятися. Так само ми підтягнули й решту. Ми всі між собою знаємось і скомунікувались. Згодилися усі.
Програму ми комплектували спільно, постійно щось додавали, щось пригадували. І тепер майже щодня на волонтерських засадах стараємось працювати, доки є люди і поки в них є на це запит. Наша команда максимально активна протягом цих двох тижнів.
От сьогодні було не дуже багато людей, нам вистачило одного кабінету. А бували дні коли було понад 60-80 людей. Тоді доводилось ділитися на дві групи й займатися цим одночасно у двох кабінетах”.

З такою прекрасною та активною молоддю точно перемога за нами! 

Слава Україні!
 

Остап Микитюк 

Нагору