Інформатор Калуш

ВЛАДА

Що таке “ядерна валіза” і чи може божевільний карлик просто натиснути на кнопку

Українці та весь цивілізований світ уже давно зрозуміли, що путін — не лише терорист, а й справжній психопат із симптомами шизофренії. Після його погроз про застосування ядерної зброї багато хто замислився: а що якщо він просто «натисне на кнопку»?

Чи реально це і як насправді працює так звана ядерна валіза, розповідає Інформатор із посиланням на Центр протидії дезінформації України.

ЩО ТАКЕ ЯДЕРНА ВАЛІЗА?
«Ядерна валіза» — це спеціальний переносний пристрій, що зберігає коди для приведення в дію ядерного арсеналу, який завжди має вищих політичних і військових керівників держав. Валіза здійснює зв’язок зі спеціалізованими центрами запуску.

Вперше ідея «ядерної валізи» з’явилася у США під час Карибської кризи. Російську варіацію «ядерної валізи» було введено в експлуатацію в далекому 1983 р. як портативний абонентський термінал (кодова назва «Чегет») автоматизованої системи управління стратегічними ядерними силами «Казбек». Російська «валіза» виглядає як кейс, вміст якого є державною таємницею. Проте зміст старих модифікацій не ховається, і вони навіть є у музеях.

Наприклад, у 90-х ядерна валіза виглядала отак:

 

ПРИНЦИП РОБОТИ «ЯДЕРНОЇ ВАЛІЗИ»
Вона, на відміну від загального уявлення, не є універсальним пультом запуску та контролю ракет. Тобто, це не така велика червона кнопка, на яку можна натиснути і БАБАХ. Таке буває тільки у голлівудських фільмах.

Це тільки передавач сигналу від президента та перших осіб до компетентних відомств і далі ланцюжком у центр запуску. Валізи розміщені у Верховного Головнокомандувача, Міністра оборони та Начальника Генерального штабу. Ключ зберігається в офіцера-оператора.

Тобто «Червоної кнопки» у традиційному поданні не існує – підтвердити передачу сигналу президентом має не лише Міністр оборони, а й голова Генштабу. Щобільше, наскільки відомо, на відміну від США навіть рішення всіх трьох недостатньо для застосування ядерної зброї. Систему «Казбек» повинні перевести в бойовий режим з головного центру попередження про ракетний напад, підтвердивши факт початку ядерної атаки противника.

Тож, божевільний кривавий диктатор точно не зможе одноосібно ухвалити рішення про застосування ядерної зброї.

Христина Лях

Нагору