Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як калушани на передову борщ варили

У воєний час будь-яка допомога має вагу. Хтось збирає кошти на автомобілі для медиків чи вояк, хтось шукає броню, хтось медикаменти і одяг, а хтось готує їжу і передає її на передову, як герої нашої сьогоднішньої публікації.

Інформатор поспілкувався зі співініціатором Владиславом Овчінніковим про те, як почалось це гастроволонтерство спільно з випускником калуського ліцею Тарасом Лиликом.

“Все завертілося, коли мені подзвонив товариш з Києва, з передової. Розмова зійшлась на їжі звісно. Виявилось, що вже 4 дні він не їв нічого першого. В раціоні переважали бутерброди і снікерси, — все те, що волонтери почали передавати, щоб підтримати бойових дух. Я перепитав, чи є у них можливість звідкись брати хоча б кип’яток, якщо так, то ми можемо приготувати. На що він відповів: “Усе для цього є, тільки супів немає” і додав: “Якщо у вас вийде таке зробити, то ми війну виграємо 100%”. Фраза — супермотивація! Спочатку ми робили вдома, пробували різні варіанти. У мене є довсід приготування, у Києві в нас був бар “Лінивий”. Саме звідти ми притягли вакуматор, привезли ще обладнання, яке необхідне. І почали робити більше. Взяли за правило перевіряти кожну партію супів та борщів. Приготували і спостерігаємо: якщо пакет надувається — значить зіпсувалося, якщо ні — їде до хлопців на передову. А взагалі з досвіду скажу, при такій температурі, як зараз, страва не псується близько місяця. Рецепт вживання: літр супу/борщу розігрівається на літрі води — отримуємо 2 літри гарячої страви, якою можна спокійно нагодувати двох—трьох бійців.

З продуктами проблем немає, їх більш ніж достатньо. Єдина проблема — мало м’яса, його люди не приносять, воно ж може швидко зіпсуватися. Але ми купуємо, бо це чи не головний інгредієнт. Ну і пакети ми також купуємо. По об’ємах вчора ми вийшли на 654 порцій, 218 з яких відразу опинились у вакумних пакетах.

З логістикою також проблем немає. Ми активно підтримуємо комунікацію з волонтерами, які евакуюють людей з гарячих точок і возять туди лікі й іншу допомогу. Наша їжа багато місця не займає при правильній укомплектації. Тобто щонайменше ми можемо передавати за один раз 200 літрів. Возимо, до речі, не тільки на Київ, де у нас є склад і місце, щоб можна було посортувати і відправити далі. Недавно також у Чернігів, Вишгород і район поїхали також.

До речі, ми ще нікому не казали, але плануємо незабаром взятися і за дитяче харчування. Це і кашки, і супи дієтичні без солі та перцю, щоб малі діти, які опинилися в катастрофічних умовах також мали що їсти. Для цього ми привезли великий блендер, який буде перемелювати все на таке пюре. Мої діти самі їдять таке. Схоже на Hipp, але своє, домашнє”.

Остап Микитюк

Нагору