Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Перемоги України в небі

Рівно місяць тому, 24 лютого, розпочалося повномасштабне вторгнення рф до України. Проте перші дні війни чітко показали як українцям, так і росії – перемога за нами. Чимало ударів у гарячих точках здійснюється за допомогою авіації.

Інформатор, спираючись на газету The New York Times, вирішив описати причини й наслідки нездатності Росії перемогти українців у небі.

Ще місяць тому більшість російських аналітиків розраховували на те, що російські сили швидко знищать чи паралізують ППО та військову авіацію України, але цього не сталося. Натомість відпір, який дає Україна в небі, є надзвичайно потужним і успішним.

За даними міноборони України, ЗСУ збили вже понад сто літаків росіян. Москва ці дані не підтверджує.

Кожного разу це справжній бій, – каже Андрій, 25-річний пілот ВПС України, який здійснив 10 бойових вильотів. – “Але наші сили нерівні. У кожному бою в них завжди вп’ятеро більше літаків“.

Успіх українських пілотів допоміг захистити українських солдатів на землі та запобіг масштабним бомбардуванням міст.

Українські пілоти мають одну перевагу.
Україна – ефективна в небі, тому що ми на своїй землі, – каже речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. – Противник, який залетів у наш повітряний простір, залітає в зону дії наших ППО“.

Дейв Дептула, декан Інституту аерокосмічних досліджень Мітчелла та головний планувальник атак повітряної кампанії “Буря в пустелі” в Іраку, сказав, що дивовижні дії українських пілотів допомогли компенсувати їхню малу чисельність.

За його словами, українські пілоти використовують техніку “на межі можливої”, а надання Україні літаків має вирішальне значення.

“Без поповнення запасів, у них закінчаться літаки раніше, ніж закінчаться пілоти”
.

Нагору