Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Що робити під час фосфорного бомбардування?

Підступи росії не знають меж ось уже протягом століть. Для них “висока мета” може виправдати будь-які засоби. І поки наші бійці роблять усе можливе для захисту українців і української землі, цивільному населенню варто ж по можливості подбати про свою безпеку й освіченість, адже це зараз може коштувати життя. Армія росії, продовжуючи винищувати українців і українські міста, використовує безліч мислимої й немислимої зброї, одна із яких — фосфорна.

Тому Інформатор вирішив нагадати про порядок дій під час фосфорного бомбардування.

Фосфорні боєприпаси – це зброя, яка містить білий фосфор. Після ураження цілі вона поширює запальну сполуку, яка палає, поки не вигорить увесь фосфор або не припиниться доступ кисню. Ознака застосування – білий наліт на місці вибуху.

Що відбувається з людиною в момент ураження?

Фосфор залишає на одязі ледь помітні дірки, а на шкірі під ним – обвуглені органічні тканини. У разі вдихання розжареної суміші – випалювання легень. Для лікування таких поранень потрібен спеціально навчений медичний персонал.

Що робити, якщо є ризик ураження фосфором під час бомбардування?

Треба пам’ятати, що фосфор займається, коли є доступ кисню. Отже, треба його заблокувати. У цьому може допомогти вода або будь-що з її вмістом.

Що робити у разі потрапляння на шкіру часточок білого фосфору?

У Міністерстві охорони здоров’я рекомендують у разі потрапляння на шкіру або очі негайно видалити палючі частинки білого фосфору. Після цього треба їх накрити прохолодною вологою тканиною, щоб уникнути повторного займання.

У разі потрапляння частинок білого фосфору в очі, на шкіру, потрібно використовувати багато прохолодної води (+20°С) для промивання.

Очі слід промивати великою кількістю прохолодної води протягом щонайменше 15 хвилин. Далі потрібно роботи вологі компреси й ні в якому разі не застосовувати креми та мазі, які можуть лише збільшити поглинання білого фосфору.

У разі потрапляння частинок фосфору на шкіру потрібне інтенсивне зрошування холодною водою. Це найкращий спосіб видалити білий фосфор, що знаходиться на ній. Слід занурити ділянки ураженої шкіри в холодну воду або весь час накривати їх вологими серветками. Під час миття варто видалити видимі частинки білого фосфору. Треба не забувати, що використання холодної води є критичним, тому слід бути обережним, щоб запобігати розвиткові гіпотермії (переохолодження) у постраждалих. Ні в якому разі не можна використовувати креми чи мазі.

У разі проковтування або вдихання частинок фосфору слід забезпечити прохідність дихальних шляхів та слідкувати за загальним станом потерпілого.

Важливо!!!

  • Не торкайтеся руками частинок фосфору на шкірі або на одязі.
  • Потрібно рясно поливати або змочувати водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору
  • Обережно зніміть одяг. Краще робіть це прямо у воді або продовжуйте поливати уражені ділянки водою
  • У воді фосфор не горить
  • Рану потрібно обробити содовим розчином: на 1 склянку води додати 1 чайну ложку соди
  • На рану, що утворилася від горіння фосфору, потрібно накласти вологу пов’язку. Її бажано змочувати содовим розчином
  • В жодному разі не використовуйте вату і перекис водню
  • Якщо людина, яка отримала фосфорні опіки, перебуває у свідомості, їй потрібно дати будь-які знеболювальні та заспокійливі препарати
  • При горінні фосфор також виділяє отруйні пари. Для виведення токсичних речовин з організму потрібно прийняти будь-який сорбент
  • Пийте багато води, також можна вживати молоко та лужну негазовану воду.

Нагору