Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Три варіанти закінчення війни — і всі на нашу користь

30 днів Україна невтомно і гідно відбиває повномасштабну військову агресію росії, армія якої бомбардує міста, вбиває, грабує і ґвалтує мирних жителів. У перемозі України впевнені усі. Українці готові відбудовувати країну. Питання лише в тому, коли війна завершиться. 

Інформатор поставив це питання експертам та отримав три сценарії: оптимістичний, реалістичний та конспірологічний. Вони, що не дивно, мало відрізняються одне від одного.

ОПТИМІСТИЧНИЙ СЦЕНАРІЙ

Олексій Арестович, радник глави Офісу Президента:

Ви можете собі уявити, що коїться у російських військах, які воюють окремими групами, розкинутими на 500-700 км одна від другої і мають плече поставок десятки і сотні кілометрів по ворожій території! Перспективи в них сумні та туманні. Якщо так усе й буде, вони витратить свої ресурси, а далі почнеться позиційна війна, і в справу вступлять партизани, фермери, які їх акуратно з’їдатимуть шматочок за шматочком. Зелене листя їм допоможе. Стратегічно РФ вже програла. Питання, чи це перейде до оперативної, а потім і до тактичної поразки. Цей обвал може статися раніше, ніж нам здається. Зміни поступово накопичуються, а потім стрибкоподібно реалізуються. Російське командування дотримується вихідного плану. Воно не в змозі імпровізувати. Жодна армія світу не може собі дозволити втратити 40% особового складу під час однієї воєнної операції. А саме це відбувається із російською армією. День Перемоги Україна зможе відсвяткувати наприкінці квітня – на початку травня. Це буде проміжна перемога, коли зрозуміємо, що ми б’ємо і вони ламаються. Можливо, бойові дії ще не закінчаться, але всім буде зрозуміло, що Росія розгромлена як військова сила.

РЕАЛІСТИЧНИЙ СЦЕНАРІЙ

Віталій Кім, голова Миколаївської облдержадміністрації:

До наших ворогів приходить якесь усвідомлення. Їм важко, тому що вони окупанти, і вони усвідомлюють, що вони на чужій землі. Їх жене власна влада з-під палиці. Не знаю, скільки в них вистачить сили, але ніхто вже не хоче сюди їхати. Кримчани починають не масово, але виїжджати до Росії. Вони бачать настрій, бачать атаки, війна відкочується до них. Вони також люди і теж переживають. Коли ми переможемо, тільки Господь Бог знає, але ми свого не здамо. Якби все залежало від нас, ми завтра закінчили б. Якби були ресурси та було закрите небо. Я думаю, гаряча фаза війни триватиме від місяця до трьох.

КОНСПІРОЛОГІЧНИЙ СЦЕНАРІЙ

Олег Жданов, військовий експерт:

США можуть запровадити санкції, які обвалять російську економіку за два дні. Вони нарізають санкції не поспішаючи. Хоча якби вони повністю відключили росію від SWIFT, це обвалило б її економіку, якби вони запровадили повне ембарго на газ і нафту, і притиснули б Європу, щоб вона їх підтримала, це могло б обвалити росію. Ми очікували на дефолт рф до 4 квітня, а США дозволили росіянам заплатити за кредитами зовнішнього боргу з заморожених рахунків, тому що кредитори рф американці, представники Демократичної партії, які не хочуть втрачати свої гроші через те, що росія оголосить дефолт. Війна могла б закінчитися в більш короткий термін, але в ситуації, коли своя сорочка ближче до тіла, гадаю, вона триватиме кілька місяців.

Конспірологічна версія звучить так: головна мета США – завдати повної військової поразки росії на полі бою. Це повністю вибиває росію з міжнародної арени. Світ стає двополярним, він ділиться на країни, що приєдналися до Китаю і країни, що приєдналися до США.

Демократичній партії США важливо утримати владу. І тут можемо будувати конспірологічну версію. До серпня Україна закінчує активну фазу бойових дій. 24 серпня парад. Перемога! І у вересні Джо Байден з лавровим вінком на шиї як людина, яка запобігла Третій світовій війні і врятувала світ, виходить на проміжні вибори до Конгресу та Сенату США. Що дає йому гарантію, що Конгрес і Сенат залишаться під контролем демократів.

 

Ольга Палій

Нагору