Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як працюють приватні медичні заклади у Калуші?

Від початку воєнного стану в Україні кількість клієнтів у приватних медзакладах значно зменшилась. На це є різні причини: хтось вимушено емігрував, хтось в цілях економії звернувся до державних інстанцій. Та все ж є люди, які й надалі користуються їхніми послугами. Калуські приватні заклади зважаючи на війну також підлаштувались до нових реалій і продовжують надавати необхідну допомогу людям та проводити консультації.

У Калуші ця можливість працює і для місцевих жителів і для внутрішньо переміщених осіб.

Головна умова для повноцінного отримання допомоги — укласти нову декларацію з місцевими лікарями. Інформатору вдалося відвідати декілька приватних медустанов та поспілкуватися з їх працівниками.

«Звичайно, що ми працюємо, але тільки по попередніх записах. Від коли почалася війна відчутно зменшилась кількість відвідувачів, я думаю, що це через те, що більша частина батьків просто вивезли своїх дітей за кордон. До нас, також, звертаються люди, які вимушено переїхали до нашого регіону – їх ми обслуговуємо безкоштовно» – розповідає Іванюк Надія Степанівна лікар-педіатр з клініки «Дитяче здоров’я».

Працюють також і приватні стоматкабінети, що правда, тут також діє правило попереднього запису.

В Калуші однією з найвідвідуваніших лабораторій є «Медекс плюс» – це приватна клініка, лабораторія яка працює щодня з 8:00 до 16:00. Через велику чергу людей ми не змогли потрапити до працівників , але поспілкувалися з однією з пацієнтів — Марією:
«Дуже добре, що вони працюють. Велика перевага ще й у тому, що вони знаходяться в приміщенні районної лікарні. Не потрібно шукати по місту лабораторію для здачі аналізів. Мені сподобалось, що результати можна отримати в той же день, коли здала, щоправда в електронному варіанті. Але так навіть простіше, бо можна по телефону зв’язатися з лікарем і призначити лікування. Не потрібно нікуди їхати».

Під час сирен заклади закривають та всі хто перебуває в приміщенні переходять до бомбосховищ, або в разі відсутності, відходять подалі від вікон.

Наразі в місті не працює «Центр комплексного здоров’я»: «Зараз ми не працюємо, взяли на місяць відпустку. Людей було небагато, тому ми вирішили пересидіти вдома, адже перебувати в центрі дуже небезпечно. Але з 1 квітня плануємо відновити роботу. Ми ще не знаємо в якому режимі будемо працювати. Якщо не буде погіршення ситуації в нашому регіоні, то працюватимемо так, як і раніше, тобто з понеділка по п’ятницю повний робочий день і субота-неділя вихідний» – розповіла Тамара Юріївна дієтолог-нутриціолог.

Наразі, клініки забезпечені всім необхідним та готові приймати пацієнтів.

Лікарі ж, закликають людей не впадати в паніку та бути обережними.

Ірина Череп’юк

Нагору