Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як вберегтися від зґвалтування

Сподівайся на краще — готуйся до найгіршого. Такі ситуації навіть не хочеться уявляти, не те щоби готуватися до них, проте війна вносить свої корективи.

Інформатор ніколи й нікому не хотів би давати таких порад, проте останнім часом небезпека зґвалтувань лише зростає, тому ось невеличкі підказки про те, як можна уникнути непоправного, або що робити, якщо це жахіття все таки трапилося.

Перш за все потрібно пам’ятати, що мета ґвалтівника — встановити свою владу й створити ілюзію контролю за рахунок приниження й знецінення.

  • Тверезо оцініть свої сили й ситуацію. Якщо ви знаєте декілька прийомів з самооборони і впевнені, що зможете дати відпір — зробіть це.
  • Психологи відзначають: чим більший спротив жертви, тим більше зростає агресія й садизм того, хто напав.

Для цього можна вдати повну апатію або прикинутися божевільною (агресор може злякатися вашої поведінки). Військові радять також викликати огиду в агресора (виблювати, сходити під себе), це дає шанс, проте не 100% гарантію, що нападник втратить інтерес до потенційної жертви.

  • Спробуйте відокремитися від того, що відбувається навколо. Важливо пам’ятати, або може навіть проговорювати про себе: “Це лише тіло, а не моя душа. Душа більша й сильніша. Душу не схопиш. Це лише тіло”.
  • Якщо зґвалтування все-таки трапилося, будь ласка, не звинувачуйте себе в цьому!!! Ви — та сама людина, якою були й до цього. Винен ґвалтівник. За можливості спробуйте подбати про своє тіло й змийте з себе бруд. У скрутних обставинах для цього підійдуть навіть вологі серветки.
  • Якщо на статевих органах лишилися травми, а можливості терміново звернутися до лікаря немає, скористайтеся безпечними “антисептиками” — розчин соди (1 ч. л. на 0,5 л. води), чиста вода, дитячі безспиртові серветки, мазі “Тридерм”, “Левомеколь”, “Триакутан”, “Бепантен”.
  • Якщо раптом ви знайшли в аптечці вагінальні антисептичні або антибактеріальні свічки, ставте їх 5-6 днів. Проте якщо є травми слизової, кровоточивості або гематоми – відтермінуйте свічки на добу, щоб уникнути болі.
  • В жодному разі не використовуйте спиртові антисептики, перекис водню, “Пантенол”, олію та масляні розчини.
  • За першої ж молживості зверніться до лікаря!
  • Якщо ви пережили зґвалтування, зв’яжіться з психологами. Наприклад з проєкту “Розірви коло” за телефонами +380 800500335 або 116 123.

Нехай ці поради ніколи нікому не знадобляться!
Бережіть себе!

Олександра Ломака

Нагору