Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як у Калуші допомагають вимушено переселеним дітям?

У зв’язку з ситуацією в Україні велика кількість людей були вимушено переселеними на західну частину країни. Дорослим людям не легко покидати рідні міста, села та домівки, та особливо важко це переносять діти. У Калуші, як і в багатьох інших містах, організації та спеціальні служби допомагають швидше пристосуватися до нового місця, особливої уваги надають діткам. Одним з таких підприємств є спортивний комплекс Polуgon Kalush, де проводяться безкоштовні спортивні ігри для вимушено переселених дітей та антикафе FreeDom, де щодня працюють волонтери для допомоги цим діткам.

Про те як все відбувається та хто підштовхнув їх до такого кроку Інформатору розповіла менеджерка розважально-відпочинкового комплексу Polуgon Kalush – Світлана.

Світлано, розкажіть як з’явилася ідея про організацію допомоги та безкоштовних ігор для вимушено переселених дітей?

«Ми організували це завдяки волонтерам-активістам з Калуша. Вони звернулися з такою ідеєю до нашого власника Михайла Перегінця, який підтримав ідею та надав приміщення.
Поки наш директор в Теробороні, всі працівники комплексу та адміністрація працюють, волонтери завжди допомагають нам.
В мирний час антикафе FreeDom в основному працює для дитячих святкувань. Зараз ми розуміємо, що не час проводити святкування, але використовуємо приміщення для того, щоб діти, як вимушено переміщені, так і місцеві, могли погратися, спілкуватися, заводити нових друзів та відпочивати. Таким чином, ми задаємо діткам настрій, які переїхали до нашого міста з інших територій.
Крім того, що з 13:00 до 16:00 год щодня з дітками займаються волонтери та психологи, ми від свого комплексу щосуботи проводимо безкоштовні ігри з лазертагу, а також заняття зі скелелазіння.

Зазвичай до наших місцевих дітей приїжджають їх родичі з гарячих точок, тому вони приходять разом. Якщо дитина місцева, то оплата здійснюється донейтами, людина залишає суму яку вважає за потрібне, або ж може не залишити нічого.
Наша влада закликає місцевий бізнес працювати та розвивати економіку тому наш комплекс працює. Ми залишили збірні ігри зі страйкболу, пейнтболу та лазертагу, всі охочі можуть в будь-який час бронювати собі гру, а також минулого тижня до нас приходили хлопці з тероборони».

Яка допомога найбільше потрібна для роботи з дітками?

«Я вважаю, що будь-яка допомога діткам знадобиться. Наразі калуська громада робить багато для того, щоб вимушено переселені діти почували себе комфортно. По місту велика кількість волонтерів, штабів які багато працюють над цим. Також, наш директор спілкується з багатьма підприємцями по місту і налагоджує зв’язки, щоб вони сприяли допомогою. Раніше ми виділяли активістам наше приміщення антикафе для організації курсу з надання домедичної допомоги від Мальтійської служби. Тобто, якби була ініціатива від наших підприємців чи волонтерів, що була б суспільно корисною у наш час, ми звичайно, виділили б безплатно наше приміщення для цього.
Якщо ми можемо чимось допомогти – ми допоможемо, якщо нам хочуть допомогти – ми радо приймемо допомогу».

Чи приходить велика кількість дітей і чи є обмеження ?

«У нас немає обмежень за кількістю дітей. Тому, що працюють волонтери, соціальні працівники, ми завжди допомагаємо, тобто дітям весь час приділяється увага. Минулого тижня було багато дітей, зараз трішки менше приходять. Що стосується Poligon Kalush, то минулого тижня у нас було приблизно 40 дітей, ми проводили для них розважальні ігри. Така кількість для нас дуже комфортна, але ми дуже хочемо, щоб приходили й нові дітки, щоб спробували також відволіктися».

Які плани у вашої організації на майбутнє, чи плануєте розвиватися далі у сфері волонтерства?

«Ми всі чекаємо якнайшвидше мирного неба в майбутньому. Проте, якщо буде потреба ми звичайно будемо намагатися робити все, щоб допомагати. Зараз ми разом з калуськими активістами об’єднуємо наші сили і робимо все можливе, щоб дітки трішки відволіклися від негараздів і могли гарно провести час. Облаштовуємо дитячу кімнату, скоро зможемо приймати туди дітей. Якби були ініціативи, ми могли б розвиватися далі».

Наразі, не багато людей знають про цей проєкт. Багато різного не вистачає. Про найнеобхідніше та в чому потрібна підтримка, розповів Мицак Олександр – волонтер, депутат Калуської міської ради.
«В першу чергу нам потрібне забезпечення. Тобто, потрібно більше ігор, фломастери, олівці, картон, кольоровий папір, нитки, тобто різні такі дрібнички для творчості. Ми збираємо звідки можемо, але цього все одно не достатньо. Також, ми влаштовуємо для дітей чаювання, тому потрібне печиво, вафельки, чай. Зверталися у волонтерські служби, штаб Чисті Серця по можливості допомагають нам. Плануємо звернутися ще до міської ради.

Це все відбувається на добровільних засадах, цей проєкт ми створили спільно з соціальною службою. Приміщення нам надали безкоштовно – це насправді дуже добре. Ми збираємо тут діток як вимушено переселених, так і місцевих. Все це організовується для того, щоб вони швидше адаптовувалися та менш стресово переносили ситуацію в країні. Ми залучили психологів, реабілітологів, творчих людей і хочемо залучити людей, які будуть навчати театральне мистецтво».

Ірина Череп’юк

Нагору