Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Це НЛО чи ворожий безпілотник? Як розпізнати?

Вже понад місяць не буває такої доби, щоб над територією нашої держави не увімкнули повітряну тривогу. День чи ніч — немає значення. Окупанти продовжують авіанальоти, а Повітряні сили України знищують їх літаки, ракети та безпілотні літальні апарати.

Сьогодні Інформатор розповість, як діяти, коли побачили безпілотник в темну пору доби.

Повітряне командування “Схід” пише, що вночі будь-яке світло видно на величезні відстані. Визначити відстань до безпілотного літального апарата вночі візуально – неможливо.

Будь-які супутники, що рухаються, ми можемо бачити на величезні відстані. Навіть якщо ми бачимо їх прямо над собою, зовсім не обов’язково, що вони знаходяться прямо над нами – вони можуть бути над Грецією, але буде здаватися, що це над сусіднім районом.

Так, супутники можуть рухатися дуже швидко і не тільки по прямій лінії – при виході на орбіту вони можуть змінювати напрямок руху, “зависати на місці”, маневрувати.

Жоден безпілотник військового типу не випромінює зайвого світла та не “фотографує зі спалахом”. Вони обладнані тепловізійними камерами і їм не треба підсвітка, щоб орієнтуватися.

Кольори підсвітки безпілотного літального апаратачервоний та зелений, для літаківчервоний, білий та зелений (білий посередині, кольорові по боках). Для певних модифікацій може бути синій.

Ні один військовий чи диверсант не буде літати вночі безпілотником з увімкненими вогнями. Якщо ж вони ввімкнені, значить, або літає аматор, або виліт з кимось узгоджений.

Ідентифікувати такий апарат можна тільки за звуком. Якщо ви бачите, що щось літає, але не чуєте – це або не безпілотний літак, або він дуже далеко від вас.

Якщо маєте сумніви, подивіться на нього в тепловізор чи теплоприціл. В прилад нічного бачення дивитися немає сенсу. Бо так можна розгледіти безпілотники, коли їх НЕ видно неозброєним оком. Але якщо ви бачите світло, то прилад нічного бачення побачите тільки більше світла.

Коли БпЛА над вами, це не значить, що він спостерігає саме за вами. Він може дивитися на кілька сотень метрів в будь-який бік від себе. Але, варто обмежити рух – в тепловізор набагато важче ідентифікувати об’єкти, що не рухаються.

Якщо бачите світло на горизонті, яке не рухається, це може бути будь-що. В звичайних умовах при “ідеальному” рельєфі, об’єкт, який знаходиться на висоті 25 метрів над землею (станції зв’язку, труби котельних) буде видно на відстань в майже 18 кілометрів.

Об’єкт, що на висоті 50 метрів – на відстань в понад 25 кілометрів.
Висота роботи більшості безпілотників вночі рідко перевищує 1000 метрів – через особливості тепловізорів.

Узагальнимо. Ключові ознаки безпілотного літального апарата вночі:
– НЕ світиться;
– ГУДЕ (звук не буде рівним, буде посилюватися чи послаблюватися через зміну обертів двигуна та вітер);
– Його можна побачити в тепловізор.

 

Тарас Трояк

Нагору